© Pexels
Maar liefst een kwart van de huiseigenaren heeft in de afgelopen jaren de eigen tuin verduurzaamd, aldus verzekeraar Centraal Beheer. Toch heeft daarvan slechts 21 procent hiervoor een subsidie aangesproken. De anderen deden het gewoon van hun eigen geld. En dat terwijl in veel gemeenten subsidies bestaan om je tuin klimaatbestendiger te maken door bijvoorbeeld tegels te verwijderen.
Het betegelen van tuinen was lange tijd erg populair, maar met alle regen van tegenwoordig is dit niet echt een goed idee. "Een van de oorzaken van waterschade bij hevige neerslag is dat het water in veel tuinen niet eenvoudig de grond in kan. Door te kiezen voor meer groen in de tuin, in plaats van tegels, kan het water makkelijker afgevoerd worden", zegt Centraal Beheer.
"Niet alleen bij hevige neerslag, maar ook bij flinke hitte heb je veel baat bij een groene tuin zonder al te veel tegels. Daarom stimuleert de overheid Nederlanders ook om dit te doen, met mooie subsidieregelingen. Het is zonde als deze niet worden gebruikt en mensen alleen hun spaargeld aanwenden", vindt Pieter Roorda van Centraal Beheer.
Samen met toenemende droogte, heeft extreem weer als hevige regenval tussen 2007 en 2022 geleid tot 896,9 miljoen euro schade, aldus de verzekeraar. "Daarom adviseren wij Nederlanders te kijken wat ze in hun eigen woonomgeving kunnen doen om dit soort schade te voorkomen. En kijk vooral welke regelingen jouw gemeente heeft om je daarbij te helpen", aldus Roorda.
Bron:ANP
Thema's:
Meer over:
verduurzamingMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.