Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tropische Oosterschelde

  •  
03-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
Onderwaterwereld Oosterschelde

© Bron: Robert Hughan

Het onderwaterleven in de Oosterschelde is van een tropische uitbundigheid. Geen wonder dat het zo’n populaire duikstek is. De Oosterschelde is een gebied van eb en vloed, en dat zorgt voor de aanvoer van veel voedsel. Voeg daarbij de stortstenen en de basaltblokken van de Deltawerken, en je hebt een prima basis voor een rijk onderwaterleven.
De harlekijnslak is een van de spectaculairste bewoners van de Oosterschelde. Het is een zeenaaktslak. De vaak uitbundige kleuren van zeenaaktslakken dienen als verdediging of als camouflage. In ons land komen zo’n 60 soorten zeenaaktslakken voor. Ook al zo prachtig is de zeedahlia, een zeeanemoon. Geen bloem maar een dier, een poliep met tentakels vol netelcellen waarmee het dier z’n voedsel vangt.
De Japanse oester, uitgezet door oesterkwekers om de zieke Zeeuwse oesters te vervangen, is een exoot die complete riffen vormt. De heremietkreeft vindt er beschutting en de zorgzame snotolf zet er z’n eitjes af.

Spektakel

De Oosterschelde is een populaire duikstek, en het drukst is het op het moment dat de sepia’s paren. Sepia’s of zeekatten zijn inktvissen van ongeveer 50 cm groot. In het voorjaar trekken de sepia’s terug naar hun geboortegrond in de Zeeuwse Delta om zich voort te planten. De sepia’s hebben het dan zo druk met flirten, paren en eieren afzetten, dat ze makkelijk benaderbaar zijn. En dat is wat ieder jaar honderden duikers komen doen in de Oosterschelde.

Meer over:

oosterschelde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.