Het is een van de nieuwste natuurgebieden van Nederland, het Trintelzand. Het eilandencomplex, dat niet toegankelijk is voor mensen, is aangelegd toen de Houtribdijk werd versterkt. Al binnen enkele jaren doet het natuurgebied waarvoor het bedoeld is: talloze soorten aantrekken.
De Houtribdijk ligt tussen Lelystad en Enkhuizen en begrenst het Markermeer van het IJsselmeer. In 2019 moest de dijk worden versterkt. In plaats van nieuwe stortstenen neer te leggen, heeft Rijkswaterstaat besloten de dijk te versterken met zand.
Bij het winnen van het zand kwam ook veel slib naar boven. Met het slib werden eilandjes gemaakt van in totaal 500 hectare. Sommige eilandjes zijn beschermd met dammen en mogen begroeid raken met planten. Andere eilandjes zijn bedekt met zand en daardoor open en dynamisch.
Van vogels en planten tot vissen en insecten: de soorten weten het nieuwe gebied zelf te vinden. Niet alleen de eilanden zijn daarvoor van belang, juist de ondiepe zones ín het meer zijn een belangrijke toevoeging aan het Markermeer.
“Het belangrijkste is dat je de habitats aanlegt. Dus landwaterovergangen, kale vlaktes”, legt Ria Kamps-Mulder van Rijkswaterstaat uit. Zij is als adviseur Waterkwaliteit en Natuur betrokken bij de aanleg van het Trintelzand.
Ria Kamps-Mulder van Rijkswaterstaat en presentator Menno Bentveld
© Vroege Vogels TV
Rondom het Markermeer zijn maar weinig geleidelijke oevers. Daardoor zijn de eilandcomplexen zoals het Trintelzand, maar ook de eerder aangelegde Marker Wadden, zo ontzettend belangrijk. Trintelzand heeft een uitbarsting van leven opgeleverd. Of het nu gaat om dwergsterns en strandplevieren, lisdodde en moerasandijvie, vlokreeftjes en kokerjuffers, blankvoorns en baarzen, het gebied barst van het leven.
Kijk zaterdag 9 september 2023 naar de uitzending over Trintelzand om 19.15 uur op NPO 2!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.