Na het boerenprotest in Den Haag hebben meerdere trekkers het demonstratieterrein verlaten over het naastgelegen Malieveld. Ze reden over het pas ingezaaide gras richting Benoordenhoutseweg, waar andere boeren hun trekkers hadden geparkeerd. In de ochtend hadden enkele boeren hun trekker op het Malieveld neergezet, terwijl dat niet mocht.
Het Malieveld was vorig jaar beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten. Tractoren, vrachtwagens en pick-uptrucks trokken diepe sporen onder de bomen. Het grasveld zelf moest opnieuw ingezaaid worden. Dat werd hersteld op kosten van bedrijven uit de agrarische sector.
Brandbrief
Het protest op de Koekamp, bij station Den Haag Centraal, is afgelopen. Enkele boeren mochten naar het gebouw van het Kabinet van de Koning, bij de Hofvijver. Ze boden een brandbrief aan, waarin ze koning Willem-Alexander vragen om hulp tegen de stikstofregels.
Vanuit het centrum van Den Haag rijden de boeren langs Huis ten Bosch, de woning van de koning. Daarna gaan ze naar Leidschendam voor het volgende deel van het protest. Dat is bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten.
'Alleen grote boeren overleven dit'
Alleen grote boerderijen kunnen de stikstofregels van het kabinet overleven, vreest Frans van Kalmthout, een melkveehouder met 300 koeien uit het Brabantse Rucphen. De boer is bang dat kleine landbouwbedrijven ophouden te bestaan. "De kosten voor de kleinere boerderijen zijn veel te hoog. Alleen grote boeren overleven, terwijl men juist geen megastallen wil", aldus Van Kalmthout.
De Brabander is dinsdag, net als honderden andere boeren, naar Den Haag gereden om te demonstreren tegen de plannen van het kabinet. "We komen niet om te rellen, we willen ons laten horen", benadrukt hij.
Omgevingswet
De organisator van het protest, actiegroep Farmers Defence Force, is onder meer tegen de nieuwe Omgevingswet, waarmee het kabinet de bestaande regels over onder meer natuur, milieu en ruimtelijke ordening wil samenvoegen. De boeren zijn bang dat ze daardoor hun vergunningen kwijtraken. Daarnaast zijn de boeren tegen de opkoopregeling van het kabinet en tegen de stikstofregels.
Een andere demonstrant in Den Haag is Didde uit het Twente Tubbergen. Zij werkt in de landbouw en is bang dat de boeren niet kunnen blijven bestaan met de huidige plannen van het kabinet. Dan zou zij ook geen werk meer hebben. "Tijdens corona kon je zien dat de stikstofmetingen veel lager waren, toen er weinig werd gereden. De landbouw ging toen wel door, het mais werd gehakseld. Daar moeten ze eens naar kijken, daar valt dus iets te winnen", stelt de Twentse.