Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trek van de visarend

  •  
21-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2589 keer bekeken
  •  
visarend
Voor het eerst is er in Nederland een webcam gericht op het nest van een visarend. In de uitzending van Vroege Vogels wordt deze camera van Beleef de Lente aangezet. De roofvogel, die sinds enkele jaren ook in ons land broedt, is nu nog onderweg vanuit zijn overwinteringsgebied in Afrika richting de Biesbosch. Een gesprek met Boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer en met vogelonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen Raymond Klaassen, die onderzoek heeft gedaan naar het trekgedrag van de visarend.

Vijf jaar

Sinds 2016 broedt de visarend in Nederland. In natuurgebied de Biesbosch, onder de rook van Rotterdam. De visarenden is een stuk kleiner dan de zeearend, maar nog steeds erg indrukwekkend. Ze ‘bidden’ met vleugelslagen en duiken vanaf hoog in de lucht met hun poten vooruit in het water om een vis te vangen. Tijdens de uitzending van Vroege Vogels TV in de Biesbosch bezochten we in juni 2019 de broedende visarend. Samen met boswachter Thomas van der Es zien we het vrouwtje diep in het nest liggen en het mannetje komt met vis in zijn poten voedsel brengen. Bekijk hieronder het fragment:

Nest

De visarend maakt zijn nest graag in dode bomen of in hoge masten. Daar is het veilig en overzichtelijk. In de Biesbosch heeft een paartje al enkele jaren een nest in een hoge elektriciteitsmast. In het natuurgebied leven ook verschillende paartjes zeearend. Deze twee roofvogels zijn eigenlijk concurrenten van elkaar. Het is bekend dat zeearenden regelmatig voedsel afpakken van visarenden.

Zweden

Trekvogelonderzoeker Raymond Klaassen heeft onderzoek gedaan naar het trekgedrag van de visarend. Uitgerust met een zendertje zijn Zweedse Visarenden gevolgd tijdens hun tocht van Zweden naar West-Afrika. Het onderzoek laat onder meer zien welke drempels er onderweg genomen moeten worden en in wat voor leefgebied de roofvogel zich ophoudt. Met behulp van de GPS-zenders was te zien in welke boom de vogel de nacht doorbrengt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.