Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toevallig mysterieuze blinde dwergslang ontdekt op St Eustatius

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Foto Tim van Wagensveld, RAVON

Schattigste slang ooit?

© Tim van Wagensveld, RAVON

Een bijzondere ontdekking: op St. Eustatius, een klein eiland in Caribisch Nederland is een zeldzame slangensoort gevonden. Het gaat om Antillotyphlops geotomus, oftewel de 'Leeward Blindsnake', een extreem kleine blinde slang met het uiterlijk van een regenworm. Nieuw is de soort niet, hij kwam namelijk al op een paar Brits Caribische eilanden voor. Toch is het een bijzondere vondst, omdat het koninkrijk er een nieuw inheems gewerveld dier bij heeft!

Toeval

Tim van Wagensveld, onderzoeker bij RAVON, vertelt: “Het is toeval geweest dat we deze soort hebben aangetroffen. Door het omdraaien van een steen, uit biologische nieuwsgierigheid, hebben we de eerste twee exemplaren gevonden in 2017. Het wormachtige uiterlijk, samen met de merkwaardige manier van voortbewegen maakte al gauw duidelijk dat het een bijzondere vondst was. Ze bleken erg schuw en ontsnapten ons al gauw. Hierdoor konden we nog niet met zekerheid zeggen om welke soort het ging”.

Derde slang

Na een langdurige zoektocht van anderhalf jaar werd in 2018 het doorslaggevende, derde slangetje gevonden, wederom onder een steen. Deze is gevangen ter determinatie. Dat ze moeilijk te vinden zijn bleek uit de enorm tijdrovende zoektocht naar het laatstgenoemde individu. Sander van Staa, gastonderzoeker bij RAVON: “Het blinde wormslangetje leeft voornamelijk ondergronds en in bladafval, onder stenen of bijvoorbeeld onder rottend hout. Hierdoor weten we nog heel weinig over hoe deze mysterieuze diertjes leven.”
Foto2_Ronald Butot, Naturalis

Leeward Blindsnake van dichtbij gefotografeerd in Naturalis, waar nu een explemplaar wordt onderzocht

© Ronald Butot, Naturalis

De soort heeft het moeilijk

Ondanks dat ze lastig te vinden zijn, denken de onderzoekers dat het niet goed gaat met de soort, mede doordat zijn leefgebied achteruit gaat. De drie dieren zijn gevonden in droge tropische bossen, een habitattype dat in steeds mindere mate voorkomt, met name door menselijk handelen. Daarnaast is het ook mogelijk dat de wormslang een concurrent heeft bij onder andere het vergaren van voedsel namelijk de uitheemse gewone wormslang (Indotyphlops braminus, afkomstig uit Azië). Dit zou verder onderzocht moeten worden.

Bron: Ravon

Meer over:

slang
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.