Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJsschots en makaak | Zo klonk Nederland #3

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  

In de nieuwe aflevering van de Vroege Vogels podcast 'Zo klonk Nederland' duiken we verder in het natuurverleden van Nederland. Het is 2,6 miljoen jaar geleden. Lange tijd is ons klimaat redelijk stabiel, maar dan zakt de temperatuur plotseling. Nederland beleeft z’n eerste ijstijd. De moerasbossen sterven af en daarmee verdwijnen ook dieren als de vliegende eekhoorn, de Europese mastodont en de tapir. Maar na deze korte ijstijd warmt het weer op en verschijnen er onder andere makaken en stekelvarkens.

Kikkers met klauwen

Ook bossen vormen zich weer nu het warmen is. Gevarieerde loofbossen met vleugelnoten, eiken en af en toe een open plek. Vanuit het zuiden komen diersoorten onze kant weer op. Zo keert bijvoorbeeld de tapir weer terug. En ook het Tegelse hert is er weer. Met een schofthoogte van zo'n anderhalve meter en een gigantisch gewei, schrijdt dit majestueuze dier door de bossen.

In ons land vind je op dat moment ook klauwkikkers. De bruinige kikkers hebben een hele brede kop en een beetje een breed plat lijf. Ze hebben ook kleine klauwtjes aan hun achterpootjes, vandaar de naam. Die gebruikt het diertje om in de waterbodem te graven voor voedsel.

Medewerkers

In deze aflevering zijn te horen: paleontoloog Frank Wesselingh van Naturalis, paleontoloog Dick Mol, bioloog en conservator Natuurhistorisch Museum Rotterdam Bram Langeveld, diergedragskundige Sterre Klok van  Ecoresult B.V. en Vroege Vogels-verslaggevers Pleun Aarts, Gert Elbertsen, Henny Radstaak en Merlijn Schneiders.

Het tweede seizoen van ‘Zo klonk Nederland. Van Tapir tot grottenleeuw’ is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app, via een van de andere podcastapps en via website van NPO Radio 1.

zoklonknederlandredactie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.