Tot onze stomme verbazing kwamen we de oorworm tegen op de website van een ongediertespecialist. Oorwormen ongedierte? Het zijn juist de nuttigste afvalopruimers die je je kunt wensen in de tuin.
Nuttig
Oorwormen zijn de nuttigste afvalopruimers die je je kunt wensen in de tuin. Ze eten vooral resten van planten en dieren, maar zijn ook verzot op bladluizen. Fruittelers (of Tuinreservaathouders met een fruitboom) kunnen oorwormen dus het beste lokken en vertroetelen.
Eén van de aardige eigenschappen van de oorworm is dat hij wel van fruit wil eten, maar pas een hap neemt als de vruchten door anderen zijn aangetast. Ongeschonden vruchten worden met rust gelaten.
Luizen
Van de in Nederland meest voorkomende, gewone oorwormen is bekend dat ze een hele kolonie luizen binnen korte tijd ten gronde kunnen richten. Wikipedia noemt een proef van het Kempisch Vormingscentrum voor Land- en tuinbouw in België waarbij zes oorwormen bij een boom werden uitgezet die 500 bladluizen bevatte. Na drie weken waren er minder dan 50 luizen over. Een boom die van de oorwormen werd afgeschermd, bevatte na die drie weken meer dan 2000 luizen. Uit een andere waarneming is bekend dat 20 oorwormen zo'n 800 luizen aten in een tijdsbestek van 8 dagen.
Tips om oorwormen naar je fruitboom te lokken komen van houtwal.be:?
Oorwormen zijn heel nuttig om schadelijke parasieten zoals bladluizen, perenbladvlo en wollige bloedluis in uw (fruit)bomen op te ruimen. Oorwormen voeden zich ook met mijten, larven en eieren van appelmade, kommaschildluizen, kleine rupsen en algen.
Oorwormen overwinteren in de grond, maar zoeken bij warm weer (mei-juni) voedsel en een nieuwe nestplaats. Maak kunstnesten van bosjes riet/bamboe (Vlamingen spreken van bamboebussels) of aardewerk-bloempotten met stro.
Deze nestplaatsen worden vanaf april-mei in de ‘broek van de boom’ omhoog gehangen. Dit is de plaats waar de onderste dikke boomtakken vertrekken aan de stam.
Omgekeerde stenen bloempotten gevuld met stro:
Stenen potten met stro die van vorig jaar nog in de (fruit)bomen hangen kunnen nu gecontroleerd en schoongemaakt worden.
Houtwal.be beveelt aan om potten waar nog oorwormen in zitten maar te laten hangen, maar “meestal zitten er enkel slakken en pissenbedden in die potten en die kan u aan de kippen geven.
Stenen potten opvullen met stro vraagt een beetje handigheid.
• Leg een (kunststof) touw klaar met een lus.
• Neem een handvol stro en maak de lus vast rond dat stro.
• Steek het uiteinde van binnenuit door de potopening en trek het busseltje stro in de pot.
• Het uiteinde dat door de pot getrokken werd dient om later vast te maken in de boom.
Bamboebussels
Een nuttig winterwerkje is bussels van bamboe- of rietstengels te maken. Als de weersomstandigheden te slecht zijn om buiten te werken, dan kunnen dergelijke bussels gemaakt worden. Zorg daarom voor een voorraad afgeknipte bamboestengels.
• Knip met een snoeischaar of takkenschaar bamboestengels af op een lengte van 20-30 cm. Zorg dat er holle delen zijn, waarin oorwormen kunnen kruipen. U kan dit doen door net voorbij de knopen af te knippen.
• Met touw kan u busseltjes van 10-20 stuks maken. Probeer altijd op twee plaatsen de bussels bij elkaar te binden. Bij het drogen krimpen de bamboestengels, dus bind ze voldoende stevig bij elkaar.
• Behalve oorwormen gaan ook gaasvliegen en lieveheersbeestjes hier overwinteren en beschutting zoeken. En ook zij helpen bij de bladluisbestrijding.