Deze week wordt het wat warmer en ideaal weer om wat na te genieten in je tuin. Helaas geldt dat ook voor de muggen. Volg deze tuintips op en je lokt de ideale insectenvanger naar je tuin: de vleermuis. In een nacht kan een vleermuis wel honderden insecten vangen en dat verschil ga je merken. Daar kan geen spuitbus tegen op. Dat ze in je haren vliegen is onzin. Ze zijn wel wijzer. Met hun feilloze sonar weten ze de kleinste obstakels te vermijden.
In ons land komen 17 vleermuissoorten voor. Met een beetje moeite kun je ze naar je tuin lokken.
Hoe lok je vleermuizen?
Zorg dat er van het vroege voorjaar tot de late herfst bloemen bloeien. Daar komen insecten op af: voer voor vleermuizen.
Plant struiken en planten die ’s nachts bloeien, want vleermuizen zijn nachtdieren
Zorg voor bomen en struiken waar ze kunnen schuilen.
Vijvers zijn hotspots waar ze insecten vinden en al vliegend een slokje nemen.
Ruim niet alle dode hout op.
Vleermuizen slapen overdag graag op een rustige warme plek, bv. in bomen, op zolders, achter rolluiken, onder dakpannen of in spouwmuren. Als je ze een gastvrij onthaal wil bieden bouw dan zelf een vleermuiskast.
Geen Tuinverlichting
Met te veel tuinverlichting verjaag je vleermuizen. Ze worden door het licht verblind. Ook insecten raken gedesoriënteerd en vallen op de grond waardoor ze onbereikbaar zijn voor de sonar die de vleermuis uitzendt. Soms zie je ze rond lantaarnpalen jagen. Dan is er niet genoeg voedsel te vinden en zijn ze bereid een risico te nemen.
Tipvideo: vleermuiskast
Vleermuiskasten zijn er in alle soorten en maten: platte, bolle, hele grote en zelfs verwarmde kasten. Maar welke moet je kiezen en hoe hang je hem op? Bekijk de tipvideo:
Vleermuiskast in de tuin