Muggen kunnen behoorlijke lastposten zijn als je geniet van de zwoele avonden en warme nachten. Ze prikken je lek en houden je ’s nachts al zoemend uit je slaap. De pestkoppen zijn met name de huissteekmug en de wintersteekmug. Als het lang droog blijft zijn drinkbakken, vijvers, plasjes en poeltjes en laagjes water in emmers en potten favoriete plekken waar muggen hun eitjes leggen en ongestoord kunnen broeden. Als de temperatuur stijgt ontwikkelen ze zich ook nog eens sneller dan normaal.
Tip: beperk de overlast
Dek je regenton af en zorg voor spetterend water in de vijver. Daar hebben ze een hekel aan.
Vissen zijn natuurlijke muggenbestrijders.
Vogels, vleermuizen en vele andere dieren eten mug. Hoe natuurlijker je tuin, hoe minder muggen.
Verschoon iedere dag de vogeldrinkbak. Eitjes krijgen zo geen kans om zich te ontwikkelen.
Adem als parfum
Muggen kunnen heel goed ruiken en hebben een voorkeur voor bepaalde geurtjes. Ons lichaam produceert meer dan 360 geurstoffen dus daar zit wel een parfum bij dat muggen lekker vinden. Kooldioxyde bijvoorbeeld dat in onze adem zit en melk- en vetzuur dat in onze huid zit. Aan welke geuren muggen de voorkeur geven wordt onderzoek gedaan. Ook de temperatuur en vochtigheid van de huid kan meespelen.
Het nut
De mug is één van de vele insectensoorten die zijn leven op zowel het land als in het water doorbrengt. Het vrouwtje zet haar eitjes namelijk af op of net boven het water. De larfjes die uit het ei zwemmen, vervellen vier keer tot ze een pop zijn. Na een aantal dagen kruipt de volwassen mug hier uit. Water is dus van levensbelang.
De larven van steekmuggen filteren het water van kleine eencellige algen en waterdiertjes. Verder zijn vissen dol op mug, maar ook bij kikkers, wespen, spinnen, libellen en vogels staat mug op de menukaart.
Met dank aan het Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit