Je kunt er huizen mee bouwen, konijnenhokken mee bekleden en groente op kweken. Dat laatste is voor tuinreservaten van belang, want dankzij een strobaaltje kun je op een piepklein oppervlak groente verbouwen. Het idee komt uit Amerika overwaaien: Joel Karsten heeft bedacht dat het kan. De buitenkant van de strobaal dient als pot, en binnenin plant je de groente die je wil eten. Door het contact van de tuinaarde met het stro verteert het stro heel langzaam en tegen de tijd de je de groente kunt oogsten is het herfst en dan kan de strobaal gecomposteerd worden. Als je een tuin hebt in je eigen compostbak, tuinier je op een balkon - en daar zijn deze strobalen erg handig voor - dan geef je ze mee met de groene bak of aan een bevriende tuinbezitter.
Schooltuinieren op stro
Voor scholen die geen schooltuin hebben maar een versteende uitlaatplek voor de kinderen is het een gouden idee: die kunnen hier een groentehoek creëren. Kost weinig en levert meer op dan de groente alleen.
Op strobalen kun je alle soorten groente en fruit planten. Aardbeien en tomaten spreken voor zich. Je kunt er ook plukbloemen tussen zaaien. En aardappels: plant per baal 3 aardappels vrij diep. Aan het eind van het seizoen knip je de balen door en de nieuwe aardappeltjes rollen er uit.
De voordelen van een strobaal:
het water sijpelt er doorheen en dat voorkomt doorgerotte wortels van planten die met hun voeten te nat staan
onkruidzaden kiemen niet in stro dus het wied-werk blijft tot een minimum beperkt
Je kunt ze op een makkelijke werkhoogte plaatsen
Er ontstaat in de strobaal extra warmte omdat hij al aan het composteren is als de groente groeit
Je kunt eerder zaaien door de warmte in de baal
Voorbereiding:
Een week of twee voor het planten moet je de strobalen verwennen met stikstofrijke mest. De bacteriën brengen dan het composteerproces op gang en zorgen voor een warme wieg voor de zaadjes. Als je zaait moet je een laagje potgrond aanbrengen. De voorgekweekte plantjes kunnen als ze volgezogen zijn met water rechtstreeks in een kuiltje van de strobaal worden geplant.
Strobalen zijn via internet te koop. Ze kosten per baal van 20 kilo tussen de 3,50 en 5 euro. Nog een tip: informeer bij de plaatselijke manege.
Carla van Lingen.
Bron:
Groei & Bloei Vera Greuting.
Foto: Tracy Ann Walsh