Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: kijk kritisch naar je tuin

  •  
01-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
wintertuin.jpg
In de winter ligt de tuin er naakt bij. Natuurlijk is de bodem met blad bedekt en vormen de stengels van grassen en uitgebloeide bloemen zeker met sneeuw een mooi silhouet. Stammen en takken van struiken en bomen zijn duidelijk zichtbaar. Daarom is deze tijd van het jaar bij uitstek geschikt om eens goed naar de tuin te kijken.
Geef weg of recycle
Het overkomt de beste tuinier: de aankoop van een struik of plant die niet is wat je er van verwachtte. Je verplant hem van de ene hoek van de tuin naar de andere maar het wordt nooit wat. Spit hem er uit en geef hem weg. Of recycle hem desnoods tot compost. Heb je een huis met bestaande tuin gekocht dan kun je beter niet voortmodderen op een verkeerd ontwerp. Kijk wat je wilt veranderen en maak een planning die past binnen je tijd en budget. Vaak is een ontwerp van een vakkundig hovenier een eenmalige uitgave die zich terugverdient en tijd en plezier in het resultaat. Vogelbescherming heeft tuinconsulenten die tips geven voor de inrichting van een diervriendelijke tuin. Lees meer op hun site
Less is more
Kijk ook kritisch naar het aantal soorten planten in de tuin. Less is more en de gemiddelde tuin lijkt te vaak op een plantenverzameling. Kies afhankelijk van de grootte  van je tuin voor een beperkt aantal sterke vaste planten die ziektebestendig zijn. Het 26 plantenplan van Groei & Bloei is een praktische handleiding maar er zijn veel andere sterke planten en heesters. Zoek een goed tuincentrum waar je deskundig advies krijgt.
Doe eens gek
Zorg dat de gehele bodem bedekt is met goede, groenblijvende bodembedekkers. ?Plant tussen die bodembedekkers grote groepen vaste planten, grassen of een enkele heester.
Doe eens gek en ruil (een deel) van je gazon in voor een vijver.  Maak hem zo groot mogelijk en voor een deel ook voldoende diep (1.30). Als je geen vissen neemt komen de padden, kikkers en salamanders vanzelf. Een keer per jaar de waterplanten uitdunnen is heel wat minder werk dan de alsmaar terugkerende maaibeurten van het gras.
Groene aanslag
Een tegelterras moet vrijgehouden worden van onkruid en groene (gladde) aanslag. Er bestaat voegenmortel waar geen onkruid tussendoor kruipt. De groene aanslag kun je twee keer per jaar met de hogedrukspuit verwijderen. Nee, we houden niet van elektrische apparaten die herrie maken, maar tegen deze aanslag is geen kruid gewassen. Je kunt het ook bestrijden met het kookvocht van aardappelen maar dan moet je wel flink dooreten en een niet te ruim terras hebben.
Een grindterras is een fraaie oplossing maar kijk uit met worteldoek: hardnekkig onkruid groeit er dwars doorheen en tussen grind en worteldoek ontstaat na verloop van tijd een humusrijk bodempje waar onkruid goed op gedijt. Er bestaan honingraad platen die het grind bijeenhouden. Die moeten op een dikke zandbodem worden gelegd.  
Foto: wintertuin tinyvdmeer
De nieuwste foto's van deze fotograaf op Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor