Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: bouw een stapelmuurtje

  •  
20-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7398 keer bekeken
  •  
Stapelmuurtje_Hein_Koningen.jpg
Je hoeft geen grootgrondbezitter te zijn om stapelmuurtjes te bouwen. Wat je nodig hebt zijn: stenen, stoeptegels, terrastegels, leien, zandsteen, oude dakpannen, bakstenen, trottoirbanden of keien. Grote tegels hak je in stukken. Een gewone grijze stoeptegel krijgt doormidden gehakt een heel andere uitstraling als je de ruwe zijde zichtbaar maakt.
Kalk als bindmiddel
Maak je een gestapeld keermuurtje dan moet het schuin naar achteren hellen tegen de aarde. Wil je het iets meer stevigheid geven dan kun je het beste specie gebruiken met kalk als bindmiddel. Dat is voor kalkminnende planten heel aantrekkelijk. Ligt de tuin op zandige of veenachtige grond zorg dan voor een stevige vlakke ondergrond (fundering) van bv. stoeptegels of trottoirbanden.  
Experimenteren
Het leuke van stapelmuurtjes is dat je er mee kunt experimenteren: als je niet tevreden bent breek je ze weer af en begint opnieuw.  Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling. Speel met verticale vlakken, horizontale stenen, dakpannen en keien. Dieren en planten maken dankbaar gebruik van alle richels en kieren. Je kunt ook humusrijke grond of juist zandige klei er tussen stoppen. Dat zorgt weer voor een gevarieerde plantengroei. Denk wel na hoe je de horizontale stenen laat afwateren. Je moet voorkomen dat de achterliggende aarde wegspoelt.
Help natuur een handje
Is de stapelmuur klaar dan kun je de natuur het beste een handje helpen. Anders kan het wel een tijdje duren voordat het een fraai begroeid muurtje is. Hou met de beplanting rekening met de positie van de muur ten opzichte van de zon. Een muurtje op het noorden vraagt andere beplanting dan een zuidmuur. Veel varen soorten houden van schaduw. Echte zonaanbidders zijn muurleeuwenbek, muurbloem, muurpeper en sedumsoorten. Probeer ook kruiptijm of zaai er slaapmutsjes, klaprozen of vlas tussen. Je zult versteld staan van het resultaat.
Nog meer 'muurbloempjes':
een- en tweejarigen: kandelaartje, paashaver, vroegeling, gipskruid, gevlekt zonneroosje, zandblauwtje, zacht vetkruid.
Vaste soorten: blaasvaren, cipreswolfsmelk, helmbloem, hopklaver, muurpeper, tongvaren, muuranjer, spoorbloem.
Foto: Heemplantenkwekerij De Braak: Hein Koningen
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.