Tip: bloemen voor late vliegers
• 26-06-2012
• leestijd 2 minuten
Jaren geleden werden de vele velden, akkers en weilanden omgeven door bloeiende heggen. Op de akkers en in weilanden groeiden vele wilde bloemen. Deze omgeving was een waar eldorado voor bijen en andere insecten. Helaas zijn inmiddels in Nederland vele kilometers heggen verdwenen. Door zware bemesting groeit op de weilanden vaak alleen nog gras en is er weinig plaats voor wilde bloemen. Het aanbod van bloeiende planten is verschraald, en de bijen zijn daarvan het slachtoffer.
Klimaatverandering speelt een rol
In steden vinden veel bijen steeds meer voedsel omdat gelukkig in veel tuinen geen stenen maar bloeiende planten de boventoon voeren. Vaak is er voor bijen tot en met juli geen tekort aan stuifmeel en nectar. Vanaf juli tot en met oktober wordt schraalhans keukenmeester en dan is er weinig meer te halen voor de bijen. Daarbij speelt ook de klimaatverandering de bij parten omdat de temperaturen in de herfst hoger zijn dan voorheen. Dit heeft als gevolg dat de koningin honingbij doorgaat met het leggen van eitjes. De larven die dan geboren worden moeten ook eten en dat is met een geringer aanbod van bloeiende planten heel moeizaam.
Geen vetpot voor bijen en hommels
Het is voor honingbijen heel belangrijk om goed en kwalitatief stuifmeel tot hun beschikking te hebben om de winter door te komen. Is dit er niet, dan zijn ze vatbaar voor allerlei ziektes. Hommels hebben het nog zwaarder omdat ze maar een kleine voorraad voedsel in hun nest hebben. Daar kunnen ze maar een paar dagen van leven. Niet alleen de kwantiteit van het voedsel is van belang, ook de kwaliteit speelt een rol. Het stuifmeel van elke plant is anders van samenstelling (aminozuren). Als er voldoende gevarieerd stuifmeel aanwezig is, zullen er meer hommelkoninginnen overleven en gaan de honingbijen ook sterker de winter in. Plant daarom nu nog planten die van juli tot en met oktober bloeien.
Planten tip
Eenjarige planten: goudsbloem, bernagie, zonnebloem, phacelia, boekweit, mosterd, korenbloemen, gele ganzenbloemen.
Tweejarige planten: toorts of verbascum (alleen voor stuifmeel), slangenkruid .
Vaste planten: wilde cichorei, wilde reseda, heggenrank, grote kattenstaart, ruig klokje, dropplant, kattenkruid, struikhei, wilde marjolein, echte gamander. De laatste twee soorten scheiden nectar af met een hoog suikergehalte, soort kroeg voor bijen dus!
Struiken- en bomen tip
Vuilboom en klimop
. Vaak wordt klimop gezien als een erg lastige plant maar als drachtplant is zij erg belangrijk. Op een zonnige dag in september kan het letterlijk gonzen van de bijen.
Foto: Slangenkruid met grootdikkopje van Fotograaf Pagie1944