Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Timelapse: lichtende nachtwolken boven de stad

  •    •  
03-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1477 keer bekeken
  •  

Afgelopen weekend waren er bijzondere lichtende nachtwolken te zien. Filmer Leon van den Oetelaar ging in de nacht van 28 op 29 juli op pad om het fenomeen met een timelapse vast te leggen. "Er waren weer prachtige lichtende nachtwolken te zien, in jaren waren ze niet zo helder", schrijft hij. "In het tweede deel van het filmpje heb ik ingezoomd met een telelens waardoor de golvende structuren heel mooi te zien zijn. Door de wolken heen, kun je ook de sterren zien."

Het weerfenomeen doet zich voornamelijk voor in het halfuur na zonsondergang en het halfuur voor zonsopgang, rond de periode van de astronomische zomer. Hoog in de atmosfeer is het in die periode het koudst. Ze vormen kleine ijskristallen zich op stofdeeltjes, bijvoorbeeld van meteoren of vulkanische as. De zon verlicht de wolken van onder de horizon waardoor het licht weerkaatst. Het licht komt dus niet uit de wolk zelf, maar uit de reflectie.

Wolken veranderen snel

De wolken staan op z'n 75 tot 85 km hoogte van de aarde. Dat is een stuk hoger dan normale wolken, die op z'n 20 km van de aarde staan. Daardoor veranderen ze ook sneller van vorm dan andere wolken en hebben ze karakteristieke golven en ribbels die snel komen en gaan. Op die hoogte is er namelijk een sterkere luchtstroom.

De lichtende wolken zijn zeldzaam en komen alleen op dit moment van het jaar voor. Zie je op een ander moment lichtgevende wolken na zonsondergang? Dan zijn het waarschijnlijk gewone wolken die bijvoorbeeld verlicht zijn door maanlicht. Behalve aan de veranderende vorm, kun je de lichende nachtwolken ook onderscheiden aan hun kleur. Ze hebben vaak een zilverkleurig of blauwe gloed, terwijl wolken verlicht door maanlicht eerder melkkleurig zijn.

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.