Natuurpark Lelystad vangt in de winter van 2013-2014 twee otters op die afkomstig zijn van Biotopwildpark Anholter Schweiz in Duitsland. Aankomend voorjaar worden de dieren losgelaten nabij een bestaande populatie in het rivierengebied om de Nederlandse otterpopulatie genetisch te versterken.
Soortbescherming
De otter is in Nederland bezig met een heuse come-back. Dit is te danken aan herintroducties vanaf 2002 in de laagveenmoerassen in de kop van Overijssel en Zuidoost-Friesland, waar inmiddels circa 60 otters leven. Hun nakomelingen weten hun weg te vinden naar Friesland, Drenthe, Flevoland, de Randmeren en de IJssel. In het kader van soortbescherming en herintroductie werkt Natuurpark Lelystad actief mee aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s. Diersoorten die zijn verdwenen in Nederland of met uitsterven worden bedreigd, krijgen op deze manier een nieuwe kans.
Terugkeer
Het project “Otters in Rivierenland” van ARK Natuurontwikkeling zet zich samen met de provincies, Rijkswaterstaat, Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer en de waterschappen in voor de terugkeer van de otter in Nederland. Binnen dit otterproject wordt allereerst gewerkt aan het oplossen van de migratieknelpunten om de natuurlijke uitbreiding van de otter te faciliteren, zoals het aanleggen van faunatunnels en loopplanken onder bruggen. Dat is nodig omdat otters hun eten (diverse soorten vis, amfibieën, ratten en kreeften) weliswaar in het water zoeken, maar zich verplaatsen via de oevers, waardoor ze het risico lopen aangereden te worden in het drukke verkeer.
Inteelt
Daarnaast werkt “Otters in Rivierenland” aan het bijplaatsen van onverwante otters. Omdat de genetische basis van de Nederlandse populatie smal is en inteelt op de loer ligt, is het belangrijk om onverwante dieren bij te plaatsen. De twee vrouwelijke otters uit Duitsland zijn dan ook zeer welkom om de uitbreidende populatie van vers bloed te voorzien.
Bron: Het Flevolandschap
Bekijk ook
op onze website
de opname van een otter op een webcam van Overstekend Wild.