Om de lasten van de energietransitie eerlijk te verdelen, pleiten de milieuorganisaties voor een hogere heffing op het uitstoten van CO2. De industrie weigert tot op heden deze verhoging en wil juist een compensatie voor een duurzamere bedrijfsvoering.
Ondertussen blijkt dat Nederland nog niet echt goed op koers ligt met de CO2-reductie. Onderzoeksbureaus becijferden dat we in 2020 eerder pas op 15% zullen zitten in plaats van de afgesproken 25%. Dit betekent dat de regering zal moeten ingrijpen als het Klimaatakkoord straks te weinig oplevert.
Katowice
Ook internationaal ligt er een forse opgave om de doelen van Parijs te halen. Deze week werd duidelijk dat de CO2-uitstoot voor het tweede jaar achtereen gestegen is. Grootste groeier is China met ruim een kwart van de wereldwijde emissies. Een opwarming van de aarde met meer dan 1,5 graad zal enorme gevolgen hebben voor het klimaat en zal landen met extremere omstandigheden confronteren. Kosten die een veelvoud zullen zijn dan van een snelle transitie naar een duurzame energievoorziening. Of de klimaattop in het Poolse Katowice een succes gaat worden, zal blijken op 14 december.