Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijd om spinnen te tellen

  •    •  
10-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1011 keer bekeken
  •  
viervlekwielwebspin_Marcel Versteeg

Viervlekwielwebspin

© Marcel Versteeg

Dit weekend vind de jaarlijkse spinnentelling weer plaats. Dat belooft wat, want het warme weer in combinatie met de natte zomer heeft ervoor gezorgd dat de omstandigheden voor de spin ideaal zijn. Bij ons te gast Andrea Dekkers, spinnenexpert, die alles weet over ons Nederlandse spinnenbestand.

Genoeg prooien

Afgelopen weken merkten we het al tijdens onze radio-uitzending. We werden bij onze uitzendlocatie in het Naardermeer lekgestoken door wolken van muggen. Muggen zijn dan weer een graag geziene prooi voor vele spinnensoorten. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat er op dit moment veel spinnen te vinden zijn. "Maar spinnen eten niet alleen maar muggen. Ook vliegen, en zelfs pissebedden kunnen sommige spinnen nog met hun kaken verorberen" legt Dekkers uit. Of er dit jaar echt meer spinnen te zien zijn, moet blijken uit te telling. 

kruisspin website

De kruisspin is al jaren de meest getelde spin tijdens de spinnentelling

© Gerda Bouwer

Verschillende jaagtechnieken

De meeste mensen kennen wel het zogenaamde wielweb. Verschillende soorten wielwebspinnnen maken deze ronde webben, waar kleverige struikeldraden worden afgewisseld met loopdraden. Blijft er een vlieg of mug in dit draadje zitten, loopt de spin eropaf en doodt het insect met het gif uit haar kaken. Maar er zijn ook ander soort webben. Een hangmatweb wordt vaak gezien in het lage gras. Dat zijn webben die meer in een wirwar door elkaar tussen de grassprieten wordt gemaakt. De spin verschuilt zich aan de onderkant van het web, waar hij wacht op de prooi. Zodra die in de hangmat terecht komt, bijt de spin door het web heen om de prooi op te eten

hangmatspin

Spinnenweb in de vorm van een hangmat

© Vroege Vogels

Zonder web

Dan heb je ook nog spinnensoorten die helemaal geen web maken maar achter de spin aanrennen en hem zo vangen. De roodwitte celspin doet dit bijvoorbeeld bij de pissebed. Deze spin is dan ook uitgerust met sterke kaken, om de taaie buitenkant van de pissebed door te kunnen bijten. De lijmspuiter spuit hetzelfde soort draad over de prooi heen, en eet hem dan op. 

Meer informatie over de spinnentelling, en hoe je daar aan mee kunt doen vind je hier

Meer over:

muggen, spinnen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.