Decennia lang stonden er tussen de kunstwerken in het Amsterdams Stedelijk Museum planten opgesteld. Maar zo geruisloos als ze kwamen, zijn ze ook weer verdwenen. Hoe komt dat? Beeldend kunstenaar Inge Meijer schreef er een boek over -The plant Collection- met honderden tentoonstellingsfoto's, waarop veel varens, sanseveria's en gatenplanten te zien zijn.
Tussen 1945 en 1983 stonden er planten naast het werk van Mark Rothko, Piet Mondriaan, Christo en vele anderen. In de 38 jaar dat planten onderdeel waren van het museumbeleid, kun je zeker spreken van een ‘collectie’.
De plantencollectie van het Stedelijk Museum bestond uit 39 soorten. Na elke expositie werden de planten opnieuw gerangschikt en verplaatst. Er werden planten gedoneerd aan het museum en er was speciaal iemand in dienst om voor de collectie te zorgen.
Voor toenmalig directeur Willem Sandberg was het plaatsen van planten in de collectiezalen een statement. Hij wilde geen elitetempel voor de kunst meer zoals in de negentiende eeuw, waarin kunst een bijna heilige status had, maar liet in zijn 'huis' voor de kunst het publiek in een vertrouwde, huiselijke omgeving aan de eigentijdse kunst wennen. Met de levende natuur wilde hij bovendien de buitenwereld naar binnen brengen.