Vroege Vogels verslaggever Jesper Buursink maakt onderdeel uit van het Cascoland kunstcollectief en is aanwezig tijdens de research voor dit bijzonder project in het regenwoud van Mexico. Hij maakt een reeks reportages met Frans Bongers, tropisch-bos ecoloog van de Universiteit Wageningen, en Thom Kuypers, ecoloog en directeur van
Forefront
. Samen met wetenschappers en ecologen van de Universiteit van Mexico (UNAM) bekijken ze de huidige staat van het regenwoud en zien ze hoe de mens al lang een grote invloed uitoefent op dit regenwoud.
Onderzoekers Aline Pingarroni, Frans Bongers, Miguel Martinez-Ramos. Foto: Jesper Buursink
Secundaire bossen
Door de groter wordende veeboeren en de oprukkende palmolie-plantages verdwijnt veel regenwoud in Mexico. Voor jaren wordt de grond intensief gebruikt en uitgeput. Maar de grote vraag bij de verdwenen stukken regenwoud is of dit bos weer in zijn oorspronkelijke staat terug zou kunnen groeien. Deze zogeheten secundaire bossen blijken, in tegenstelling tot wat lang gedacht werd, rijk aan biodiversiteit te zijn. Ecosysteem professor van de Universiteit van Mexico Miguel Martinez-Ramos en studenten van de Universiteit van Mexico onderzoeken 10 jaar lang een geregenereerd bos om te kijken hoe deze terug groeit.
Luister
hier
de andere reportage vanuit Mexico over de eetbare jungle.