De Roggenplaat is de grootste en meest waardevolle zandplaat in de Oosterschelde en is na de voltooiing van de Oosterscheldekering 300 hectare geslonken. Met het ophogen van de Roggenplaat zijn kustvogels de komende 25 jaar verzekerd van een ‘gedekte tafel’. De plaat die vlak voor Burgh-Sluis ligt, zit boordevol schelp- en schaaldieren, wormen en kreeftjes.
Slim sediment
In totaal is 1,3 miljoen kuub zand aangebracht. Om het ecologisch herstel een zetje te geven is er op verschillende plekken zand gestort met gebiedseigen sediment (Smart sediment), omdat dat vol leven zit. Bovendien is er 16,4 ton aan kokkels uitgestrooid over de opgehoogde plaat. De kokkels moeten ook zorgen voor versneld herstel van het bodemleven.
Monitoring
Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten gaan de komende tijd nauwlettend in de gaten houden hoe de natuur herstelt. Met sensoren worden sedimentatie en erosie gemeten. Met steekbuizen worden op 113 plekken regelmatig bodemdiermonsters genomen. Een paar keer per jaar worden ook de wadvogels geteld die gebruik maken van de Roggenplaat. Nu al blijkt dat de bodem weer vol zit met wadpieren, maar ook de kokkels zijn overal te vinden.
De suppletie van de Roggenplaat is onderdeel van het Europese project
SmartsedimentEric van Zanten (RWS) en Brenda Walles (WUR) onderzoeken de bodem van de Roggenplaat
© Jeannette Parramore