Telt jouw tuin al mee?
• 24-03-2015
• leestijd 2 minuten
Zeven natuurorganisaties slaan de handen ineen en zijn samen de Jaarrond Tuintelling gestart. In de gemiddelde Nederlandse tuin zit meer natuur dan mensen denken. Bovendien is daar nog weinig over bekend. Je doet mee aan de Tuintelling als je het hele jaar door al het leven in je eigen tuin telt.
De aftrap van de Jaarrond Tuintelling vond plaats op de eerste echte lentedag, zondag 22 maart, tijdens het radioprogramma Vroege Vogels op NPO 1. Met de Jaarrond Tuintelling zetten de zeven organisaties (Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek, Zoogdiervereniging, RAVON, FLORON, EIS Kenniscentrum Insecten en de Vlinderstichting) de Nederlandse tuinen als natuurgebied(jes) op de kaart. Stadsvogelcoördinator Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland: “Alle tuinen in ons land bij elkaar vormen een natuurgebied dat vijf keer groter is dan de Oostvaardersplassen."
Natuur in de tuinen beter in beeld
Er is nog weinig bekend over wat er allemaal in de Nederlandse tuinen leeft aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten. Door de Tuintelling proberen de organisaties dat beter in beeld te krijgen. In de tuinen zitten meer bijzondere soorten dan mensen vaak denken. Maar ook over de gewone soorten is nog veel onbekend.
Natuur in eigen tuin
Door de Jaarrond Tuintelling willen de organisaties mensen ook meer betrekken bij de natuur in hun eigen achtertuin. De inrichting van de tuin bepaalt welke soorten er in kunnen leven en welke verdwijnen. Mensen denken vaak dat hun tuin er niet toe doet. Maar al die tuinen samen vormen een enorm groot natuurgebied, waar de organisaties meer over te weten willen komen.
Tips en trics op tuintelling.nl
Wie mee wil doen aan het tellen kan zich inschrijven op
www.tuintelling.nl. Op deze sites staan ook tips om het mensen makkelijker te maken. Welke soorten zijn er nu veel in de tuinen te zien, hoe hou je de verschillende soorten vlinders, vogels en libellen uit elkaar en wat kun je doen om de tuin natuurvriendelijker in te richten.