Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tachtig procent minder vissen in de fuik

  •    •  
21-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8864 keer bekeken
  •  

De afgelopen veertig jaar is de visstand met tachtig procent gedaald. Dat blijkt uit decennialang visonderzoek van het NIOZ. Sinds 1959 meet het instituut op dezelfde manier in het Marsdiep bij Texel de visstand. Het aantal gevangen vissen nam de sinds de jaren tachtig dus met meer dan driekwart af.

Anieke van Leeuwen van het NIOZ leidt het onderzoek naar de visstand. Al 65 jaar staat er een lange fuik bij de Mokbaai op Texel. De fuik en de vissersboot zien er nog altijd hetzelfde uit als vroeger toen er nog commercieel gevist werd. Zo doe je historisch verantwoord onderzoek. Dit is wereldwijk uniek.

Grote afname van vissen

Advertentie
Dit is reclame van STER

Tussen april en november halen de onderzoekers de fuik om de dag leeg. Sinds de jaren tachtig houden ze structureel bij welke soorten ze vangen en hoe groot de vissen zijn. Veel vissen zetten ze na het meten meteen terug in zee, een klein deel nemen ze mee voor wetenschappelijk onderzoek.

Tot nu toe is er zeker een duidelijke conclusie te trekken: er is een grote afname van de hoeveelheid vis. Maar er zijn meer veranderingen. De vissen die ze vangen zijn over het algemeen wat kleiner, grote vissen hebben meer namelijk last van de warmere zee.

Van kabeljauw tot zeebaars

Bepaalde soorten nemen af en andere soorten nemen toe. Door de opwarming van de zee vangen ze minder kabeljauw, die van koud water houdt, en zien ze meer zeebaars die van warmer water houdt.

De Waddenzee is met haar voedselrijke en warme ondieptes een perfecte plek voor vissen om op te groeien. Maar ze zien dat die kraamkamerfunctie afneemt. Bovendien leven er minder bodemvissen, die vaak voedsel zijn voor grotere roofvissen.

De veranderingen in de visstand heeft te maken met alles wat wij als mensen in de Waddenzee doen. Natuurlijk heeft opwarming van de zee heeft invloed op het hele ecosysteem, maar ook visserij en andere economische activiteiten.

Kijk zondag 23 juni 2024 om 19.25 uur naar de uitzending over het Marsdiep op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

anne ferkinghoff-koornstra
anne ferkinghoff-koornstra
23 jun. 2024 - 10:36
Maar och, die arme vissers!
anne ferkinghoff-koornstra
anne ferkinghoff-koornstra
23 jun. 2024 - 10:36
Maar och, die arme vissers!
Peter Koppens
Peter Koppens
23 jun. 2024 - 4:53
In dezelfde 40 jaar is de hoeveelheid zeehonden toegenomen van ca. 800 tot ca. 10.000. Dit zijn visveelvraten en volop te vinden aan de zuidkant van Texel. In welke mate zijn zij mede verantwoordelijk voor deze afname?
adriek
adriek
22 jun. 2024 - 18:03
Ook voor de zee geldt dat we onverstoord doorgaan met slopen tot het te laat is. Als de moderne 'beschaving' tot een einde komt is het onze eigen schuld. We zijn gewaarschuwd,we wisten dat het mis zou gaan, we hebben niets veranderd. Eén troost, de aarde kan prima zonder ons, laten we hopen dat we geen grootschalige kernoorlog nodig denken te hebben om ons hachje te redden.
RdB112
RdB112
22 jun. 2024 - 11:28
Alarmerend...hoe korte termijn winstbejag op lange termijn leidt tot schaarste. Het zou interessant zijn dit soort onderzoek te doen in niet bevisbare zones rond windparken en eens te kijken wat de verschillen zijn.
Leovana
Leovana
20 jun. 2024 - 17:27
Laatst op Discovery Channel. Overbeviste Middellandse zee. De plekken die 50 jaren geleden zeer rijk waren aan vissoorten en grote vissen waren nu bijna geheel uitgestorven. Echter, in de beschermde zones floreren de vissoorten in grote hoeveelheden. Wellicht is het verstandig om in onze wateren veel meer reservaten te maken waarin niet meer gevist mag worden. Dat zal zeker niet negatief werken. Wellicht met andere vissoorten dan weleer, maar dat vindt zijn balans wel weer op z'n tijd. Als het maar met rust gelaten wordt.
1 Reactie
Hans20
Hans2021 jun. 2024 - 7:58
Misschien kan het nieuwe ministerie van o.a. visserij er wat aan doen?. Gezien de bizarre uitspraak van van der Plas " zonder visserij is er geen gezonde zee" heb ik daar weinig hoop op.
BNNVARA LogoWij zijn voor