Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Surfen op Britse zwerfflesjes

  •    •  
11-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
938 keer bekeken
  •  
Merijn Tinga Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga Plastic Soup Surfer

© Merijn Tinga

In Nederland zit sinds 1 april statiegeld op blikjes. En al eerder was dat zo voor kleine plastic flesjes. Maar in Groot-Brittannië is dat nog niet zo. En daarom gaat Merijn Tinga, alias de Plastic Soup surfer, volgende week naar Londen om te pleiten voor statiegeld op flesjes en blikjes. En hij gaat niet met de trein of boot. Nee, hij surft naar de Britse hoofdstad, met een board gemaakt van gerecyclede materialen, mycelium en zwerfflesjes uit de rivier de Theems. En hij vertrekt niet vanuit Nederland, maar vanuit Oslo. Omdat veel Engels plastic juist in Noorwegen aanspoelt.

2000 km

Tinga probeert in 32 dagen van Oslo naar Londen te surfen. Onderweg slaapt hij op de vaste wal onder zijn zeil. Met deze reis wil hij ook in kaart brengen welk plastic afval hij onderweg tegenkomt in de Noordzee. Tijdens eerdere surfreizen rond Scandinavië zag hij veel zwerfafval uit Groot-Brittannië drijven. ‘Noorwegen en Denemarken hebben al jaren statiegeld, maar zitten dus wel opgescheept met afval uit andere landen’, aldus Tinga. De reis eindigt op 19 juli in Londen. Daar heeft Tinga een ontmoeting met de Britse minister van milieu Rebecca Pow. Hij overhandigt haar berichten van voormalige milieuministers en staatssecretarissen, die goede ervaringen hebben met het invoeren van statiegeld. Tinga: ‘Producenten zijn vaak tegen de invoering van statiegeld, maar het is een bewezen effectieve manier om zwerfvuil tegen te gaan’.

Plastic zee

© Bron: Pixabay

Nederland

Verschillende landen in Europa hebben een statiegeldsysteem, zoals Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken. In ons land is het sinds 1 april mogelijk om blikjes in te leveren. Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken. Jaarlijks gaan er in Nederland ruim 2 miljard blikjes over de toonbank. Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan 50% afgenomen. Het kabinet verwacht dat de impact van statiegeld op blik ook groot zal zijn.

Blikjes

© Pixabay

Plastic verdrag

Niet alleen flesjes en blikjes komen in het milieu terecht. Jaarlijks eindigt wereldwijd tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic afval in zee (bron WUR). Het wordt gezien als een van de grootste milieuproblemen van deze tijd en wordt ook wel de ‘plastic soep’ genoemd. Zeevogels en andere dieren eten per ongeluk plastic afval of raken erin verstrikt. In Parijs werd vorige week op een VN-top onderhandeld voor een verdrag om dit plastic probleem aan te pakken. Deze onderhandelingen moeten volgend jaar leiden tot een groot internationaal akkoord, met het gewicht van het klimaatverdrag van Parijs uit 2015. Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation was vorige week aanwezig bij de onderhandelingen. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.