Supers voeren strijd tegen verspilling op
• 29-08-2019
• leestijd 2 minuten
Supermarkten in Nederland doen steeds meer om verspilling van voedsel tegen te gaan. Zo begint Lidl donderdag met een proef waarbij versproducten op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum voor 25 cent worden aangeboden. Branchegenoten gingen de prijsvechter al voor met apps en technische foefjes die etenswaren uit de vuilnisbak moeten houden.
Kwart voedsel weggegooid
De maatregelen zijn niet voor niets. Volgens Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waar naast het bedrijfsleven ook het Voedingscentrum en het Ministerie van Landbouw bij zijn aangesloten, wordt in Nederland ongeveer een kwart van al het voedsel weggegooid. Dit terwijl alle grondstoffen en energie voor het maken van de etenswaren een flinke last voor het milieu zijn.
Verspilling terugdringen
Het kabinet wil in lijn met doelen van de Verenigde Naties de verspilling van voedsel in 2030 met de helft hebben teruggedrongen. Naast de kortingsactie, zoekt Lidl de oplossing tegen voedselvoorspelling ook in technologie. De supermarkt sluit zich voor een proefperiode aan bij de app Too Good To Go, die maaltijdboxen samenstelt met eten dat winkels en supermarkten anders zouden weggooien. Eerder sloten Albert Heijn en Jumbo al een samenwerking met die app.
Proef
Albert Heijn presenteerde onlangs algoritmes als nieuw wapen in de strijd tegen bergen aan weggegooide etenswaren. In een proef in Zandvoort, die inmiddels is afgelopen, voorspelden rekenmodellen wat de beste korting is om versproducten verkocht te krijgen als hun houdbaarheidsdatum nadert. De afprijzingen verschenen vervolgens op automatisch op elektronische prijskaartjes, naast de reguliere prijs voor een product.
"De eerste reacties waren positief. Klanten begrepen het en de achterliggende technologie werkte goed", zegt een woordvoerster over de proef. Of het experiment navolging vindt in een groter aantal supermarkten, beslist de grootgrutter naar verwachting later dit jaar.
Bron: ANP