Braziliaans containerschip met lading soja
© WFF
Op negen plekken in Nederland kunnen aangemeerde zeeschepen de komende jaren aan de stekker worden gelegd, zodat zij geen generatoren hoeven aan te zetten om in hun stroombehoefte te voorzien. Daar is tot dusver 15 miljoen euro aan subsidies voor toegekend, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat).
De aanleg van zogenoemde walstroominstallaties moet de scheepvaart helpen duurzamer en schoner te worden. "Een schip dat is aangesloten op walstroom stoot vrijwel geen CO2, stikstof en fijnstof uit, en produceert ook nog eens veel minder geluid", zegt Harbers. "Dat is winst voor de omgeving, en de mensen die daar wonen of werken."
Met de eerste projecten is in totaal 70 miljoen euro gemoeid, waarvan 55 miljoen voor rekening komt voor de sector zelf. De eerste schepen kunnen al eind dit jaar worden aangesloten in de havens van Vlaardingen en Vlissingen. Dit jaar is een bedrag van in totaal 13 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe walstroomprojecten.
De internationale scheepvaart is extreem vervuilend, zorgt voor een boel schadelijke herrie onder water en heeft anders dan veel andere sectoren weinig plannen om echt te verduurzamen. Dat moet anders, vindt Eelco Leemans van de Clean Arctic Alliance. Met deze koepelorganisatie heeft hij zich de afgelopen jaren met succes ingezet voor het afbouwen van stookolie in de Arctische wateren. Leemans schoof in de radio-uitzending van 5 februari 2023 aan bij Vroege Vogels.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.