Bij een onderzoek naar insecten op groene daken is in Rotterdam, in de daktuin van het Erasmus MC, onverwacht een nieuwe soort voor Nederland gevonden: een schildwesp. Het minuscule wespje luistert naar de naam Idiasta dichrocera, en heeft vooralsnog geen Nederlandse naam.
Luister de reportage
Om te achterhalen of groene daken daadwerkelijk bijdragen aan de biodiversiteit onderzoekt Natuurhistorisch Museum Rotterdam welke planten en dieren er voorkomen. Er is vooral aandacht geschonken aan de insecten die er te vinden zijn. De eerste resultaten beginnen zich af te tekenen.
Eva Drukker, masterstudent aan de Wageningen Universiteit, voerde het veldwerk uit. Op uiteenlopende groendaken en daktuinen in heel Nederland heeft zij insectenvallen geplaatst. Die monsters moeten uitwijzen welke factoren een groen dak tot een succes maken voor insecten en andere kleine dieren.
Het toeval wil dat juist de nieuwe daktuin van het Erasmus MC in Rotterdam, de buren van Het Natuurhistorisch, de bijzondere vondst opleverde. Daar trof Eva een haar onbekend, klein insect aan: een sluipwespachtig beestje dat op het eerste gezicht meer wegheeft van een mier dan van een wesp. Dankzij expert Kees van Achterberg kon het beestje op naam worden gebracht.
Idiasta dichrocera is slechts 4 millimeter groot. In Nederland werd hij nooit eerder aangetroffen, maar wel in andere Europese en Aziatische landen, waaronder Duitsland, Zweden, Rusland en China. Over de levenswijze is vrijwel niets bekend. Men vermoedt dat de schildwesp een parasiet is van vliegenlarven. Wat de schildwesp nu juist op het ziekenhuisdak te zoeken heeft, is evengoed een raadsel.
De schildwesp is opgenomen in de collectie van Natuurhistorisch Museum Rotterdam onder collectienummer NMR 9970-137370. Liefhebbers zijn welkom om het insect te komen bewonderen. Een loepje is aanbevolen.