In de 16e en 17e eeuw maakten ze bossen en moerassen onveilig: struikrovers. In de bosjes lagen ze klaar om met geweld langskomende reizigers te overvallen. Nu, in de 20e eeuw, heeft struikroven een heel andere betekenis gekregen. Het is het legaal meenemen van planten en struiken die anders met de sloop van een pand op de schroothoop zouden belanden. En iedereen kan daar aan meedoen.
Struikroven is begonnen als buurtinitiatief in Eindhoven, maar is inmiddels een snelgroeiende, landelijke Stichting. Door het hele land organiseren ze struikroofacties. In samenwerking met gemeenten, woningcorporaties en bouwbedrijven zorgen zij ervoor dat buurtbewoners samenkomen om de planten en struiken uit de te slopen terreinen gered kunnen worden.
Frauke van Beusekom en Britt Louter van Stichting Struikroven
© Vroege Vogels
Volgens Britt Louter, organisator van een struikroofactie in Utrecht, is dit hard nodig. "Er is veel aandacht voor circulair bouwen, maar nog weinig voor het hergebruik van groen. Jaarlijks verdwijnen er voetbalvelden aan groen dat niet hergebruikt wordt. Zonde, want het gaat vaak om volwassen planten, waar ook allerlei insecten in leven. Wij vinden eigenlijk dat struikroven een standaard procedure in elk bouwproject moet worden."
panden in de Utrechtse wijk Ondiep die klaar zijn voor de sloop
© Vroege Vogels
Wil je ook struikroven? Zorg dan dat je van elke plant die je rooft zo veel mogelijk van de kluit meeneemt. Zo heeft je geroofde plant de grootste overlevingskans. Neem daarvoor goed gereedschap mee, vooral bij bomen is vaak grof geschut nodig. Zorg in ieder geval voor een goede schep en iets waarmee je je wortels kunt afzagen of doorknippen. Helemaal zonder geweld is het nieuwe struikroven dus niet.
Wil je meedoen met een struikroofactie? Kijk dan even op deze site of er binnenkort een actie bij jou in de buurt is.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.