Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Strokenteelt oplossing voor meer biodiversiteit in akkerbouw

  •  
11-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
Dirk van Apeldoorn en Wijnans Sukkel Boerderij vd Toekomst

Dirk van Apeldoorn en Wijnand Sukkel op een akker met strokenteelt op de Boerderij van de Toekomst

© Henny Radstaak

Het is dé oplossing voor het biodiversiteitsverlies in landbouwgebieden: strokenteelt. De biodiversiteit holt wereldwijd keihard achteruit. Dat blijkt ook uit het deze week verschenen Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds. De populaties wilde dieren zijn sinds 1970 met 68 procent afgenomen. Ook in landbouwgebieden is het slecht gesteld met de biodiversiteit. Volgens Wageningse onderzoekers biedt strokenteelt de oplossing. Dat betekent teelt in van gewassen in stroken van een paar meter breed met in elke strook een ander gewas, in plaats van akkers met monocultuur.

Meer insecten en vogels

Vlakbij Lelystad, tussen de grote akkers met maïs, uien en aardappels ligt de Boerderij van de Toekomst van Wageningen Universiteit. Er wordt volop geëxperimenteerd met strokenteelt, hoewel er ook enkele tientallen akkerbouwers zijn die het met succes al in de praktijk brengen. “Er zijn echt veel voordelen”, zegt Wijnand Sukkel van Wageningen Universiteit. “als die grote monocultures geoogst worden is alles in één keer weg, alle voedsel en schuilplaatsen, insecten en vogels. En hier bij de strokenteelt creëren we heel veel diversiteit in de gewassen, en dat heeft ook een groot effect op biodiversiteit: meer insecten, bodemdieren, vogels enzovoort”.

Natuurlijke vijanden in de buurt

Zijn collega Dirk van Apeldoorn valt hem bij. “Als er een ziekte of plaag in een grote akker met een gewas komt, dan kan die ziekte overal naar toe, je krijgt dan een exponentiële groei, waardoor de hele oogst eraan kan gaan. Met teelt in stroken gaat de verspreiding lineair. Bovendien zijn de natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluizan al in de buurt. “Die belagers zijn dan snel ter plekke”, vult Wijnand Sukkel hem aan. “Daardoor hoef je nauwelijks wat te doen aan bestrijding van luizen. Het is hier al in een vroeg stadium in balans”. Volgens de twee onderzoekers is strokenteelt de akkerbouw van de toekomst, al zal het nog wel even duren voordat we in deze vorm in heel Nederland toegepast gaan zien.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.