Strandvlo op knotswier
© Julia van Beinum
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 12 juni 2022 terug op de volgende startpunten:
0:11:35 - Boswachter Thomas van der Es opTexel
0:47:05 - Strandvlo goed voor het ecosysteem
1:38:53 - Oehoes rukken op
2:08:57 - De geur van het bos
2:21:05 - Arnhem: de bijvriendelijkste gemeente
De strandvlo is eigenlijk een klein kreeftje dat op het land leeft. Of beter gezegd: op het strand, want daar leeft hij van aanspoelsels zoals wieren. Hiermee brengt hij voedingsstoffen in de bodem, wat goed is voor het hele ecosysteem. Voor het project Het Groene Strand deed Stichting Anemoon onderzoek naar deze strandvlo.
Een ode aan het edele veldwerk! Zo mag je het nieuwe boek van Rob Bijlsma gerust noemen. In 'De geur van het bos' houdt hij een warm pleidooi voor meer observeren en minder beheren. 'Want we weten nog zo verrekte weinig over de natuur!'
'De geur van het bos' verschijnt binnenkort bij uitgeverij AtlasContact.
Rob Bijlsma op zijn favoriete observatieplek: de boomtop
© Rob Buiter
In Burgers’ Zoo in Arnhem brengen de oehoes op dit moment drie jongen groot. Nee, geen gehouden oehoes, maar wilde! Sinds 2016 heeft een paar van deze grootste uilensoort van Europa de kunstmatige rotsen in het savannedeel van de dierentuin uitgekozen om te nestelen en hun kroost groot te brengen. Sinds de oehoe weer broedt in Nederland – in 1997 was het eerste geval in de mergelgroeve van de ENCI in Zuid-Limburg – gaat het goed met de soort. Volgens Joost van Bruggen van Sovon zijn er nu rond de 60 paartjes met een territorium.
Eén van de drie oehoe-jongen van Burger's Zoo
© Gert Elbertsen
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.