Stranden voor nu schoon op de Wadden, vrees voor meer natuurschade
• 07-01-2019
• leestijd 3 minuten
© Rob Buiter
Er is vrijwel geen nieuwe troep aangespoeld op de stranden van de Waddeneilanden. De Veiligheidsregio Friesland meldt zondag aan het einde van de ochtend dat inspecties hebben uitgewezen dat de stranden op de eilanden vrijwel schoon zijn gebleven.
Van de eilanden werd zondag alleen op Schiermonnikoog nog gecoördineerd schoongemaakt. Daar wordt onder meer met speciale zuigers en een zogenoemde beachcleaner gewerkt om al het kleine plastic van het strand te krijgen. Ook op de vaste wal wordt zondag nog op meerdere plekken gewerkt aan het opruimen van plastic en ander afval van de eerder deze week van een schip overboord geslagen containers. Op de website van de veiligheidsregio kunnen mensen zien waar wordt opgeruimd.
Op verschillende plekken langs de kust op de Waddeneilanden zijn sinds zondag dode zeehonden gevonden. Volgens de veiligheidsregio Fryslân is het nog onduidelijk of dit te maken heeft met de overboord geslagen containers. De specialisten van de zeehondencrèche in Pieterburen onderzoeken waardoor de zeehonden zijn overleden.
Actie en coördinatie van de overheid
Stichting De Noordzee, Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging rekenen op actie en coördinatie van de overheid. De organisaties verwachten dat het schoonmaken nog weken, en waarschijnlijk langer, zal gaan duren. Het is onvoorspelbaar wat er komende tijd nog aangetroffen zal worden. Verschillende organisaties helpen waar het kan, maar rekenen hierbij op actie en coördinatie van de overheid. Daarnaast verwachten de organisaties dat rederij MSC haar verantwoordelijkheid neemt en de kosten – ook voor opruimen en monitoren in de toekomst – voor haar rekening neemt.
Schade aan oesterbanken
Wereld Natuur Fonds laat weten via Twitter zich zorgen te maken over de schade die de containers hebben aangericht aan de oesterbanken. ‘Mogelijk is er door de containterramp bij de #Wadden ook natuurschade onder water aan onlangs herstelde #oesterbanken’, aldus Wereld Natuur Fonds. Samen met ARK natuurontwikkeling, Wageningen Marine Research en Bureau Waardenburg zijn zij een project gestart om oesterbanken terug te krijgen in de Noordzee. Vroeger kwamen er op de Noordzee grote oesterbanken voor die zeer waardevol voor de biodiversiteit zijn. In mei 2018 werden de
eerste oesters
teruggebracht naar een ondiep deel van de Noordzee, een kilometer of dertig boven Schiermonnikoog. Helaas liggen kwetsbare oesterbanken precies in de vaarroute van het containerschip.
Waarschuwing i.v.m. storm
Weeronline meldt vanaf maandagmiddag onstuimig weer met landinwaarts een krachtige zuidwestenwind. De combinatie van springvloed en een sterke noordwestenwind zorgt er voor dat meer water het Waddengebied instroomt. Hierdoor zal dinsdag weer wel meer rommel van de overboord geslagen containers aanspoelen op de Wadden en op het Friese en Groningse vasteland. De Veiligheidsregio Friesland adviseert vrijwilligers om vanaf maandagmiddag niet naar het Waddengebied te komen voor schoonmaakacties. De veiligheidsregio twittert dat het opruimen van spullen uit overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe door een harde storm gevaarlijk is.
Vermoedelijk kunnen vrijwilligers vanaf woensdag weer helpen bij het schoonmaken van de kustlijn.
Ook wordt sterk afgeraden om als vrijwilliger op de Afsluitdijk te gaan opruimen. Het is daar niet veilig. Als de wind is gaan liggen, worden er weer inspectievluchten gedaan en gaan sonarboten weer verder zoeken naar containers die nog in zee liggen. Op Schiermonnikoog zal maandag een speciale zuiger worden ingezet bij het opruimen van plastic afval. Onder meer op Rottumerplaat is zondag ook weer opgeruimd.
Bron: ANP