De Afsluitdijk was een triomfantelijk staaltje waterbouwkundig vakmanschap toen hij werd aangelegd in 1932. Tegelijkertijd had deze dijk dramatische gevolgen voor de natuur. Vooral onder water, waar trekvissen als paling, zalm en steur ineens letterlijk met hun neus tegen het beton botsten. Inmiddels vinden we er trekvissen en watervogels, zoet en zout water, tafeleenden én de oervader van de wilde rode kool, midden op de dijk! Vroege Vogels zoekt naar natuur op en rond dit iconische bouwwerk vanaf het land en de zee.
Renovatie biedt kansen
De Afsluitdijk is een keiharde scheiding tussen zout en zoet water. Dat is lastig voor veel trekvissen die in zoet water opgroeien en zich voortplanten in zout water zoals de paling. Voor andere vissoorten is het juist andersom; soorten zoals zalm leggen hun eieren in zoet water en leven in zout water. De renovatie van de Afsluitdijk is een enorme kans om deze vissen te gaan helpen.
Stormachtig avontuur
We kijken naar de maatregelen die tijdens de komende renovatie worden genomen om deze afsluiting tussen zout en zoet water te herstellen. Tijdens dit letterlijk stormachtig avontuur doen we trekvisonderzoek, zien duizenden vogels die schuilen in de luwte van de dijk en
tellen reeën
en boommarters bij de punt waar het
voormalige waddeneiland Wieringen
ophoudt en de Afsluitdijk begint.
Terwijl Milouska net niet van de dijk waait als ze op zoek is naar inmiddels
zeldzame oervader
van al onze eetbare kolen, trotseert Menno windkracht 8 vanaf een historische Zuiderzee-botter voor een duik in de geschiedenis.
Vroege Vogels op de Afsluitdijk, vrijdag 3 mei vanaf 19.35 uur op NPO 2