In grote delen van de Flevopolder zitten zoveel Aziatische bosmuggen dat bestrijding ervan zinloos is, concluderen het RIVM en NVWA in een onderzoek. Ze vinden dat hier beter mee gestopt kan worden omdat de kosten niet meer opwegen tegen het effect en de risico’s.
“De Aziatische bosmug komt tussen Lelystad en Zeewolde wijdverspreid voor. Deze mug zorgt voor slechts een klein extra risico op verspreiding van ziekten in Nederland”, aldus de inspectiediensten.
Klein risico
Volgens het RIVM lijkt de mug in het laboratorium in staat om bepaalde ziekten over te dragen, maar daarbuiten niet. “Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat de Aziatische bosmug een rol van belang speelt bij de verspreiding van infectieziekten in gebieden waar hij wijdverspreid voorkomt. Daarmee is voor deze mug het risico voor de gezondheid zeer klein en vergelijkbaar met de normaal al in Nederland voorkomende muggensoorten.”
‘Niet uitgesloten’
De stichting Stop Invasieve Exoten waarschuwde eerder dit jaar juist dat de overheid veel te weinig doet om te voorkomen dat gevaarlijke muggen als de tijgermug en de Aziatische bosmug zich in Nederland vestigen. De Aziatische bosmug is volgens de organisatie hinderlijk, want hij steekt overdag. Daarbij is het “niet uitgesloten” dat deze muggen ziektes zoals zika en dengue (knokkelkoorts) verspreiden.
Volgens het RIVM kan het bestrijden van de Aziatische bosmug wel effectief zijn op plekken waar hij nog niet veel voorkomt. Het nieuwe advies heeft volgens de inspectiediensten geen gevolgen voor het bestrijden van andere exotische muggen zoals de tijgermug en de gelekoortsmug in Nederland.