'Stilte is belangrijk', zegt de Vlaardingse filosoof Jan Hendrik Bakker. Verkeerslawaai, gebabbel en drukte om ons heen veroorzaken stress en gezondheidsklachten. Niet alleen bij mensen, ook bij dieren. Het zou goed zijn om af en toe de stilte op te zoeken om weer tot ons zelf te komen.
Langdurige blootstelling aan geluidhinder geeft lichaam en geest een flinke knauw. De belangrijkste gevolgen: een verhoogde bloeddruk, ernstige slaapproblemen, slechtere leerprestaties bij kinderen en hartinfarcten. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) stelt zelfs dat jaarlijks honderden mensen tot wel 10 jaar eerder sterven door stelselmatige geluidsoverlast. Geluidhinder, waarschuwt de organisatie, is in 2020 de belangrijkste bedreiger van de volksgezondheid.
Veertig procent van alle Nederlanders ervaart geluidsoverlast, vertelt Frits van den Berg van GGD Amsterdam. "Dan hebben we het over hinder van allerlei soorten geluid - van autoverkeer, vliegtuigen, industrie, buren." Een hoog percentage, erkent hij. Maar desondanks wordt geluidshinder vaak nog onderschat als gezondheidsrisico, vindt de GGD'er. "Terwijl deze vorm van overlast na roken en luchtverontreiniging de grootste bedreiging vormt voor de volksgezondheid in Nederland."