© koeien - fotograaf: Jeanet1
Greenpeace noemt de plannen van het kabinet om de stikstofcrisis aan te pakken door enzymen aan veevoer toe te voegen meer dan ‘zorgwekkend’ en niet meer dan een ‘technische schijnoplossing’. De enzymen, die aan het bestaande veevoer kunnen worden toegevoegd, worden geproduceerd door het chemiebedrijf DSM Nederland. Deze maatregelen zou het kabinet, volgens ingewijden van de NOS, willen nemen om uit de stikstofcrisis te komen en de bouw weer op gang te brengen.
“Hiermee zijn de boeren en de natuur niet geholpen Juist nu heeft Minister Schouten de kans om de landbouw drastisch te hervormen, met dit soort plannen kiest zij ervoor om door te gaan op dezelfde doodlopende weg van technische schijnoplossingen die de onvermijdelijke keuze voor krimp van de veestapel opnieuw vooruit schuift”, stelt Greenpeace. “Het kabinet kan direct aan de slag met verplichte weidegang voor koeien en het drastisch verminderen van de import van soja. De structurele oplossing van het stikstofprobleem is het tenminste halveren van de veestapel en ecologische landbouw. Dat draagt ook nog eens bij aan de aanpak van de klimaatcrisis en is beter dan het spekken van de bankrekening van DSM met belastinggeld.”
Door de toegevoegde enzymen is het veevoer wel duurder, maar het kabinet wil die kosten wel dragen als het stikstofruimte oplevert. Voor de komende tijd worden de kosten geraamd op enige tientallen miljoenen euro's waar dus belastinggeld voor wordt vrijgemaakt. De enzymen, die aan het bestaande veevoer kunnen worden toegevoegd, worden geproduceerd door het chemiebedrijf DSM Nederland. Volgens deskundigen levert het op korte termijn een stikstofwinst op van minimaal 10 procent.
De ‘stikstofreducerende enzymen’ luisteren naar namen als Rumistar, Vevo Vitall of Ronozyme. Dit zijn (reeds geregistreerde) producten die beogen de voederefficientie te verhogen. Producent DSM zet die tot nu toe in de markt als middel om de melkgift per kilo voer te verbeteren. Nu worden ze dus gezien als een middel om de hoeveelheid uitgestoten stikstof per liter melk te verlagen.
DSM Nederland ontwikkelde eerder een enzym dat de uitstoot van het zeer sterke broeikasgas methaan kan verlagen, ook dit product komt later dit jaar op de markt. Ook dit poeder moet dagelijks door het voer gemengd worden van herkauwers. Methaan is van nature een bijproduct van de spijsvertering van koeien en andere herkauwers, dat in de atmosfeer terecht komt wanneer ze boeren en scheten laten.
Bron: Greenpeace, NOS en ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.