Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stikstofplan JA21 en BBB: minder Natura 2000 gebiedjes

  •  
22-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
447 keer bekeken
  •  
norgerholt_61265c9a6696c_medium

Norgerholt (Natura 2000 gebied)

© Jopro

De partijen JA21 en BoerBurgerBeweging (BBB) komen samen met een eigen plan om de stikstofproblemen tegen te gaan. In een tienpuntenplan pleiten de twee partijen onder meer voor het met spoed 'repareren' van de Wet Natuurbescherming. Ook moet het aantal beschermde Natura 2000-gebieden worden gehalveerd.

Natura 2000

Of het aanpassen van de wet mogelijk is, is nog de vraag, omdat onderdeel ervan een Europese richtlijn is. "In Den Haag wordt altijd gezegd: het mag niet van Brussel, maar andere landen hebben ook niet zulke strenge regels als wij", zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. "Elk land is soeverein." Nederland is zeer 'veedicht' en heeft tal van kleine Natura 2000-gebieden.

Belangrijk onderdeel van het plan is het schrappen van deze kleine beschermde gebieden. "Er zijn veel minder problemen met stikstof in grote gebieden", zegt JA21-leider Joost Eerdmans. "Moet je die allemaal laten vallen onder de natuurwet?", vraagt hij zich af.

Nederland kent 162 Natura 2000-gebieden. Dit Natura 2000-netwerk bestaat uit gebieden die zijn aangewezen onder de Vogelrichtlijn en onder de Habitatrichtlijn, twee Europese richtlijnen die biodiversiteit waarborgen. Alle gebieden zijn geselecteerd op grond van het voorkomen van soorten en habitattypen die vanuit Europees oogpunt bescherming nodig hebben. 

Alternatief

De partijen komen met een tienpuntenplan, gepresenteerd als initiatiefnota. Maar als het kabinet de wet niet wil aanpassen, zijn JA21 en BBB van plan dat samen te doen. Ze pleiten verder voor nauwer overleg met boeren en bedrijven en het beter meten van de bodem in plaats van de lucht om na te gaan wat het effect van stikstof is in de natuur. Intussen moet voor spoedwoningbouw een uitzondering op de stikstofregels komen.

"Het slot moet eraf", zegt Eerdmans. De partijen presenteren hun plannen als alternatief voor het voorstel van het kabinet. "Dat [voorstel] gaat echt te ver", vindt hij. "Het is een molensteen om de nek van de economie." Van der Plas: "Het kabinet staart zich blind op het krimpen van de veestapel. We weten helemaal niet echt wat het effect daarvan is."

Draagvlak?

Belangrijke vraag is of de plannen juridisch houdbaar zijn én of er genoeg draagvlak voor is. Een motie van JA21 en BBB om de Wet Natuurbescherming aan te passen werd dinsdag ruim verworpen. De partijen benadrukken wel dat de achterban van coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie zich roert wegens de stikstofdiscussie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor