Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stijging zeespiegel langs Nederlandse kust neemt toe

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3436 keer bekeken
  •  
Noordzee

© ladylove40

Een nieuwe rapportage van Deltares en het KNMI bevestigt dat de zeespiegel ook voor de Nederlandse kust steeds sneller stijgt. De laatste drie decennia steeg het waterpeil gemiddeld met 2,9 millimeter per jaar, becijferen de instituten in een rapport.

Tot zo'n dertig jaar geleden steeg de zeespiegel met 1,8 millimeter per jaar. Dat tempo is dus flink gestegen. "Deze versnelling sluit aan bij wat we weten over de wereldwijde ontwikkelingen in de zeespiegelstijging", meldt onderzoeksinstituut Deltares. 

Verbeterde analysetechniek

Doordat de analysetechniek is verbeterd, kunnen ze dit nu met meer zekerheid zeggen dan voorheen. Vooral de invloed van de wind op de zeespiegel kan nu nauwkeurig worden vastgesteld, stelt Deltares. "De conclusies over de zeespiegelstijging zijn daardoor robuuster."

Gevolg van klimaatverandering

Dat de zeespiegel stijgt, is een direct gevolg van klimaatverandering. Op aarde is het door de uitstoot van broeikasgassen, die warmte vasthouden, gemiddeld nu 1,2 graden warmer dan voor de industriële revolutie. Door de hogere temperaturen smelten meer gletsjers en bijvoorbeeld het landijs op Groenland en Antarctica, waardoor het waterpeil stijgt. Ook het opwarmen van de oceanen zelf doet de zeespiegel stijgen: warmer zeewater heeft een hoger volume dan kouder water. Voor dezelfde hoeveelheid water is dan simpelweg meer plek nodig.

Bedreiging voor Nederland

Op de langere termijn kan de zeespiegelstijging een bedreiging gaan vormen voor Nederlandse gebieden die onder zeespiegelniveau liggen. Dat is ruim een kwart van het land. Klimaatwetenschappers gaan er doorgaans van uit dat een zeespiegelstijging tot zo'n 2 meter het hoofd kan worden geboden door bijvoorbeeld dijken op te hogen en waterkeringen te verbeteren. Daarboven wordt dat steeds moeilijker, omdat bijvoorbeeld zout water steeds verder riviermondingen in gaat stromen en ook onder dijken door komt.

De metingen waar Deltares en het KNMI zich op baseren, worden gedaan in Delfzijl, Harlingen, Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen. Lees meer over zeespiegelstijging.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.