De steuren die in juni 2015 in de Rijn zijn uitgezet door Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling hebben geen moeite gehad de Noordzee te vinden. Anders dan bij de uitzetting in 2012, zijn er nu ook steuren via het Haringvliet naar zee gezwommen. Daaruit blijkt dat een open Haringvliet van levensbelang is voor een gezonde populatie steuren.
Voor de terugkeer van de zeldzame Europese Atlantische steur (
Acipenser sturio
) in Nederland is het belangrijk om onderzoek te doen naar de mogelijkheden en obstakels voor herintroductie van de steur in de Rijn. Steuren voor herintroductie in de Rijn komen uit een kwekerij van de Franse onderzoeksinstituten IRSTEA en MIGADO in Bordeaux. Hier zwemmen de laatste in het wild gevangen Europese steuren ter wereld.
Natuurlijker Haringvliet
Het Haringvliet is het oorspronkelijke wengebied van de steur. In dit overgangsgebied kunnen deze vissen wennen aan het zoute water van de zee. Net als andere trekvissen zoals zalm, zeeforel en paling verblijven steuren tijdens hun leven en voortplanting op zowel de zee als de rivieren. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. De Noordzee wordt zo weer verbonden met het rivierengebied en een brakwaterzone wordt hersteld. Trekvissen zoals de steur krijgen dan weer de kans om via het Haringvliet Nederland in en uit te zwemmen.
Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland werken samen aan de terugkeer van de steur in Nederland. Dit gebeurt in het kader van Droomfondsproject Haringvliet waarin een unieke coalitie van zes natuurorganisaties samenwerkt.
Lees het volledige rapport over het zenderonderzoek op www.steureninnederland.nl.