Sterke daling broedvogels Drentse akkergebieden
• 15-06-2016
• leestijd 1 minuten
© Gele kwikstaart. Fotograaf: pieterbj
Terwijl een grote groep vrijwilligers van Werkgroep Grauwe Kiekendief zich opmaakt voor de vierde en laatste punttelronde van het Meetnet Agrarische Soorten (MAS) 2016, wordt duidelijk dat er in Drenthe na een grootschalige telling in 2013 zich dit jaar opnieuw een scherpe aantalsdaling aftekent onder karakteristieke broedvogels van het Drentse agrarische gebied.
Punttelmethode
Sinds 2009 worden er in Drenthe systematisch broedvogels in agrarische gebieden geteld, volgens de punttelmethode. Hiervoor is een meetnet van honderden telpunten neergelegd waarvan een steeds groter deel jaarlijks door vrijwilligers van Werkgroep Grauwe Kiekendief wordt geteld. Naast de tellingen door de vrijwilligers vindt elke drie jaar, in opdracht van provincie Drenthe, een herhalingstelling plaats op ongeveer 150 telpunten. Dit is om de ontwikkelingen van het aantal (broed)vogels in het agrarisch gebied te volgen en de effectiviteit van natuurbeheer in het agrarisch gebied te meten. De tellingen zijn uitgevoerd in 2009/2010, in 2013 en in 2016.
Afname
Voor soorten als Fazant, Gele Kwikstaart, Geelgors en Graspieper laten de resultaten van de punttellingen door de jaren heen voor het aantal broedparen een afname van betekenis zien. De Graspieper in het Drentse agrarisch gebied lijkt zelfs een vrije val te maken. In de vier figuren is een overzicht gegeven van de aantalsontwikkelingen van het aantal broedparen van de Fazant, Gele Kwikstaart, Geelgors en Graspieper op basis van de punttellingen.