Voor vleesproducten bestaat het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming al langer, maar sinds deze week is er ook zuivel met - vooralsnog - één ster Beter Leven in de handel. Een keurmerk met de nadruk op dierenwelzijn, dat 196 verschillende eisen aan de melkveehouder stelt. Die eisen zijn behalve door de Dierenbescherming opgesteld door Vogelbescherming en Natuur en Milieu. Zo moeten de kalveren voldoende ruimte hebben, mogen ze pas na acht weken van de boerderij weg, en moeten ze continu bij drinkwater kunnen. Zo heeft veehouder Suzanne Reusink uit Aalten onlangs de kalverstal er voort verbouwd. Maar ook mag de boer pas vanaf 15 juni maaien in verband met de weidevogels (een eis van Vogelbescherming) en mag er geen glyfosaat op het land gespoten worden (eist Natuur en Milieu). Vooralsnog zijn er zes melkveehouders die aan het keurmerk meedoen, maar Maurits Steverink van het Beter Leven-keurmerk verwacht dat het er snel meer zullen worden.