Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steppekiekendief, Antarctica, kleine vos en overige radio-onderwerpen

  •  
19-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Ben Koks Steppekiekendief

© Ben Koks met Steppekiekendief - Fotograaf Rob Buiter

In de uitzending van 21 juli 2019 zitten onder andere de volgende onderwerpen.

Nieuws over de steppekiekendief

Het is ongetwijfeld de meest spectaculaire vogelontdekking in Nederland van de afgelopen tien jaar. In 2017 wordt ergens in Groningen voor het eerst een broedende steppekiekendief gezien. Het is het eerste broedgeval van deze roofvogel in Noordwest-Europa. De grote vraag is of de meest zeldzame vogel van Nederland er nu twee jaar later nog steeds zit. We bellen met een van de ontdekkers, Madeleine Postma. Zij heeft groot nieuws.

Poep op Antarctica

Als je aan de Zuidpool denkt, dan denk je vermoedelijk aan een onmetelijke witte vlakte van ijs. Maar niets is minder waar. Naast alle gletsjers en zee-ijs is Antarctica voor een deel ook groen, bedekt met plantjes, mos en korstmos. En tussen al dat groen kruipen springstaarten, roofmijten en meer klein spul. Lang werd gedacht dat het klimaat een grote rol zou spelen. Bioloog Stef Bokhorst ontdekte bij toeval dat de Zuidpool zo soortenrijk is vanwege de poep van pinguïns en zeeolifanten. Bemesting op Antarctica dus.

Bliek: nieuw eiland in het Haringvliet

Nederland heeft er een eiland bij: Bliek, genoemd naar de haring die vroeger in het Haringvliet zwom. Het eiland is aangelegd voor vogels om te kunnen broeden en voor vissen  om te kunnen rusten en paaien. Nu de Haringvlietsluizen af en toe opengaan komt de haring hopelijk snel terug. Het nieuwe eiland maakt onderdeel uit van het  Droomfondsproject Haringvliet. 
Eiland Bliek

© Vogelkijkhut Bliek. Fotograaf Jeannette Parramore

Waar is de kleine vos?

Met z’n oranje velugels met blauwe vlekjes langs de rand was de kleine vos tot nu toe altijd een opvallende vlinder in de tuin. Maar dit jaar blijkt tijdens de Tuinvlindertelling van de Vlinderstichting dat deze soort nauwelijks gezien wordt. Werden er vorig jaar nog duizenden gezien, dit jaar staat de teller op nog maar 130 exemplaren. In andere jaren belandt de kleine vos altijd in de top vijf, maar nu staat hij nog maar op een twintigste plaats. De Tuinvlindertelling loopt nog t/m zondag 28 juli. Wie mee wil doen vindt alle informatie op website van Vlinderstichting.nl .

Fenolijn

Vliegende mieren, reusachtige vlinders en terroriserende halsbandparkieten zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Naast ‘dakmeeuwen’ en natuurlijk weer een bericht van de inmiddels beroemde Frater Willibrordus uit de Bilt. Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338 .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor