De steenuil slikt in één keer zijn prooi door. Daardoor zitten in de braakballen van uilen opvallend veel onverteerbare stukjes als botten en veren. Gefilmd door Marc Gorrens.
Nageltjes van muizen, botjes van kleine vogels of de haren van een rat: je zou het allemaal kunnen vinden in een braakbal. Vogels die prooien met onverteerbare onderdelen eten, zoals roofvogels, uilen, maar ook meeuwen en ijsvogels, kunnen zo'n braakbal uitspugen. De bal is een brok van materiaal dat de vogel niet heeft kunnen verteren. Een braakbal verschilt per vogelsoort van vorm en inhoud.
Als je een bal uit elkaar pluist kom je schedels en botjes van bijvoorbeeld muizen tegen. Misschien heb je dit zelf al wel eens gedaan. De bekendste braakballen zijn die van de uilen, hier zitten namelijk heel veel botjes in. De maagsappen van een uil zijn niet zo sterk en daardoor kunnen ze de botten van muizen niet goed verteren. Bovendien slikt de uil de prooi vaak in één keer in, waardoor de botten heel blijven.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.