Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft de steenmarter die dinsdag voor een grote stroomstoring in de Achterhoek zorgde, opgenomen in de collectie. Het dier gaat deel uitmaken van de tentoonstelling 'Dode dieren met een verhaal', zegt museumconservator Bram Langeveld woensdag.
Steenmarter maakt kortsluiting
De steenmarter kroop dinsdagmorgen vroeg in een onderstation van netbeheerder Liander in Borculo in de Gelderse Achterhoek. Daar klom hij op een rails met een hoog voltage en veroorzaakte zo kortsluiting. De steenmarter was volgens Langeveld op slag dood en 11.000 huishoudens zaten zonder stroom. Monteurs van Liander hadden de hele dag werk om de schade te herstellen.
De Hoogspanningsmarter, zoals het museum het dier noemt, ligt nu in een diepvries in het museum en wordt later geprepareerd, zodat het dier getoond kan worden als het museum weer opengaat.
Verzameling van dierlijke elektrocutieslachtoffers
Het Natuurhistorisch Museum verzamelt dierlijke elektrocutieslachtoffers. Zo bezit het museum ook de marter die bij het Europese kernonderzoeksinstituut CERN in Zwitserland voor een stroomstoring zorgde, een duif die de straatverlichting uitschakelde in een groot deel van Friesland en op Ameland en Terschelling en een rat die in Flevoland het signaal van mobiele telefoons verstoorde.
Museumdirecteur en bioloog Kees Moeliker werd zelf wereldberoemd met zijn onderzoek naar homoseksuele necrofilie onder eenden.