Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds meer scholeksters broeden op het dak

  •  
12-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
776 keer bekeken
  •  
Scholeksters op het dak
Zeker twintig procent van alle scholeksters broedt nu in de stad. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Stichting Onderzoek Scholekster, die sinds vorig jaar met het project ‘Scholekster op het dak’ in kaart brengt hoe het deze vogels vergaat. “We zijn erg verrast door het hoge aantal geregistreerde nestlocaties op daken in stedelijke gebied. En we zijn ook verheugd dat zoveel mensen aan het project hebben bijgedragen”, zegt bioloog en initiatiefnemer Rafael Martig van de stichting.

Populatie achteruit

Het gaat al lange tijd niet goed met de ‘bonte piet’ in Nederland. De populatie gaat jaarlijks met zo’n 5 procent achteruit. Van oudsher broeden scholeksters aan de kust en in de weilanden. Het broedsucces daar is al lange tijd veel te laag om de populatie op peil te houden. Voordeel is dan wel weer dat de scholekster oud kan worden, wel tot 45 jaar zelfs. Toch lijken steeds meer bonte pieten uit te wijken naar de stad. Tien jaar geleden broedde naar schatting vijf procent op platte daken, nu is dat dus minstens twintig procent.
scholeksternest

Kuiltje in het grind: een door een scholekster gemaakt nest op een plat dak

© Rafael Martig, Stichting Onderzoek Scholeksters

Onderzoek naar stadse bedreigingen

De stadse scholekster zoekt om te nestelen de platte daken van gebouwen op. Daar zijn de vogels minder kwetsbaar voor predatoren als de vos, maar de stad kent weer andere bedreigingen. Om die in kaart te brengen begon een jaar geleden het citizen-science onderzoek ‘Scholekster op het dak’. Mensen die op het dak broedende scholekster wisten, werden opgeroepen om die te melden. De stichting hoopte op 100 aanmeldingen, maar het werden er meer dan 1100, vanuit het hele land. Allemaal waardevolle waarnemingen, volgens de Stichting Onderzoek Scholekster (S.O.S., een bewust gekozen afkorting).

Broedseizoen gaat weer beginnen

Een risico van het broeden in de stad is dat op daken zonder rand de jonge kuikens vaak naar beneden vallen. Of via het gat van een regenpijp op de harde straat terechtkomen en dat niet overleven. Daar valt heel makkelijk wat aan te doen. Verder is het belangrijk dat pa en ma scholekster met hun kuikens kunnen schuilen. Dus het aanbrengen van schuilgelegenheid, nu het broedseizoen weer staat te beginnen, is belangrijk. Iedereen die broedende scholeksters op het dak weet, wordt opgeroepen die te melden via de speciale website scholeksterophetdak.nl. Op deze site vind je ook tips om de scholeksters een handje te helpen.

Tijdens ons bezoek aan Skrok voor Vroege Vogels TV maakten we ook een uitstapje naar Leeuwarden want daar broedden toen ook scholeksters op een dak:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor