Stadskikkers zijn sexyer en flexibeler
• 11-12-2018
• leestijd 2 minuten
© Bron Wouter Halfwerk
Mannelijke túngara-kikkers in stedelijke omgevingen zijn aantrekkelijker voor vrouwtjes dan de mannetjes in bossen omdat ze een complexere lokroep hebben. Dat toont nieuw onderzoek aan onder leiding van evolutiebiologen Wouter Halfwerk en Jacintha Ellers van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Minder roofdieren
De studie is verschenen in Nature Ecology and Evolution en is een samenwerking van biologen en ecologen van de VU, uit Amerika en Panama. De bevindingen suggereren ook dat kikkers in stedelijke gebieden meer opvallend roepen omdat er minder roofdieren zijn, zoals vleermuizen die ook op de lokroep afkomen.
Stadslawaai, lichtvervuiling en roofdieren
Verstedelijking kan problemen veroorzaken voor de communicatie van dieren, doordat stadslawaai en lichtvervuiling hun visuele en auditieve signalen verstoren. De wetenschappers onderzochten hoe het leven in de stad het communicatiesignaal van mannelijke túngara-kikkers heeft veranderd.
Halfwerk en zijn collega-onderzoekers namen de karakteristieke ‘chuck’-lokroep op van kikkers die in zowel stedelijke gebieden als in bossen in de buurt van het Panamakanaal woonden. Ze ontdekten dat stadsmannetjes vaker en met een grotere complexiteit roepen dan hun soortgenoten in het bos. De onderzoekers speelden daarna de stads- en bosroepen af voor vrouwelijke kikkers in het lab, waarbij ze ontdekten dat driekwart van de vrouwtjes zich meer aangetrokken voelde tot de complexere stadslokroep.
Een afspeelexperiment in het veld toonde vervolgens aan dat een kikker in de stad minder hoeft te vrezen van roofzuchtige vleermuizen en parasitaire muggen maar dat hij wel harder moet werken om vrouwtjes aan te trekken.
Flexibiliteit van een stadskikker
Door zowel de stadskikkers naar boshabitats te verplaatsen en vice versa, ontdekten de onderzoekers dat stadskikkers actief de complexiteit van hun roep in de nieuwe omgeving konden verminderen. Boskikkers verhoogden echter de complexiteit van hun roep in stedelijke habitats niet.
De onderzoekers denken dat evolutie mogelijk heeft gezorgd voor een grotere flexibiliteit van roepen in de stad, waar minder roofdieren zijn in vergelijking met het bos, en dus zijn de risico’s om te worden afgeluisterd lager.
In de onderstaande film wordt het onderzoek van Halfwerk en Ellers in het Engels uitgelegd:
Bron: VU Amsterdam