Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staatsbosbeheer waarschuwt recreant voor sluiproutes

  •    •  
31-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
regen_pixabay

© Pixabay

Natuurbeheerorganisatie Staatsbosbeheer waarschuwt wandelaars, fietsers en ruiters die momenteel de natuur intrekken voor natte paden en vraagt ze geen sluiproutes te maken. Door het regenachtige weer de afgelopen periode, zijn in sommige natuurgebieden wegen in slechte staat en soms onbegaanbaar. Sluiproutes zijn slecht voor het broedseizoen, aldus de natuurbeheerder.

Staatsbosbeheer biedt alternatieven tegen schadelijke sluiproutes

Voor routes die niet te wandelen zijn, zoals in het Utrechtse Leersumse Veld, biedt Staatsbosbeheer alternatieve routes aan, aldus een woordvoerster. "We kunnen niks aan de regenval doen, behalve ook mensen informeren dat sommige paden erg nat zijn en je beter laarzen kunt dragen. We krijgen er wel klachten over", zegt ze. Ook de natuur rondom het Utrechtse Lage Vuursche is "erg nat". De beheerder heeft posters opgehangen om mensen te attenderen op het overtollige water. Ook hier biedt Staatsbosbeheer alternatieve wandelroutes aan en wijst mensen op eventuele gaten in de weg die door de plassen niet te zien zijn.

"Bij sluiproutes gaan mensen dichter het bos in, terwijl het nog steeds broedseizoen is. Daardoor ontstaan olifantenpaden, omdat mensen die sluiproutes zien en daar ook gaan wandelen. Die blijven vaak lang bestaan", aldus de woordvoerster. Het broedseizoen loopt tot ongeveer half juli. Staatsbosbeheer patrouilleert niet extra op sluiproutes, daar is geen mankracht voor.

Veel plassen en modder op de paden

Op de eilanden zoals Ameland en Terschelling en in het noorden van het land heeft het minder geregend de afgelopen tijd, maar ook daar zijn op sommige plekken al sinds eind vorig jaar wegen dicht. Volgens de woordvoerster heeft het zoveel geregend op bijvoorbeeld Terschelling, waar ook hoogteverschillen zijn, dat het water op sommige plekken lang blijft staan. "Sommige paden worden elk jaar wel afgesloten, maar het stukje van de Badweg Hoorn naar strandpaviljoen Kaap Hoorn was wel heel erg nat. Je zag het pad ook niet meer."

In de Noord-Hollandse Schoorlse Duinen is het normaal gesproken erg droog, maar ook daar zijn wandel- en fietspaden nu flink nat. Ook natuurgebieden in Gelderland, Limburg, Zuid-Holland hebben veel plassen en modder. In Overijssel is besloten om het Vechtifal bij De Koppel in Hardenberg niet door te laten gaan, zegt Staatsbosbeheer. Op het jaarlijkse natuurfestival in het Vechtdal zijn diverse activiteiten voor bezoekers. "De Koppeltuin ligt in het winterbed van de Vecht en dat is door de aanhoudende regen ontoegankelijk."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.