De uiterwaarden van de Waal
© Michielverbeek via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Het is "onbegonnen werk" om de vele vissen te redden die in de uiterwaarden langs de grote rivieren doodgaan door gebrek aan water en de hoge temperaturen. Er zijn talloze poelen en poeltjes in deze gebieden, die ook nog eens moeilijk te bereiken zijn door de ruige natuur rondom. Dat zegt boswachter Daan Meeuwissen van Staatsbosbeheer. "Het is geen fijn gezicht, maar onderdeel van de natuur", aldus de boswachter.
Staatsbosbeheer beheert veel uiterwaardengebieden. De laatste jaren laat de gebiedsbeheerder in de meeste van deze gebieden zogenoemde nieuwe natuur ontstaan. De rivier heeft daar de ruimte om uit te vloeien bij hoge waterstanden. Maar nu het extreem laagwater is vallen de poelen die achterblijven na hoogwater droog. Vissen in de poelen hebben gebrek aan water, zuurstof en voedsel en gaan dood. Veel mensen reageren geschokt op zieltogende vissen op het droge.
De dode vissen zijn een voedselbron voor andere dieren, zoals zilverreigers en ooievaars, aldus de boswachter. Als het al zou lukken om alle vissen uit een droogvallende poel te redden, bestaat het risico dat de vissen ziektes bij zich dragen die ze overdragen aan een andere populatie als ze overgezet worden naar ander water. "Als het weer hoogwater is, vullen de poelen zich met nieuwe vissen uit de rivieren. Dat gaat vanzelf", aldus Meeuwissen.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.