© josdekkers
De otter is met zekerheid terug in Nationaal Park De Biesbosch. Staatsbosbeheer noemt dat op Facebook groot nieuws. "De otter hoort hier thuis", zegt boswachter Harm Blom.
De laatste waarneming van het dier in De Biesbosch was in 1960, vertelt Blom, en in de jaren tachtig stierf de otter uit in Nederland, door bejaging, het verkeer en vervuiling. In 2002 werd de otter uitgezet in Nederland en de populatie groeit gestaag, hoewel er nog wel veel verkeersslachtoffers vallen. "We hebben gewacht tot de otter het gebied zelf kon vinden", vertelt de boswachter enthousiast. "En hoe mooi is het dat hij dat op eigen voeten heeft weten te doen?"
Vrijwilligers plaatsen sinds 2014 wildcamera’s in De Biesbosch. Dinsdag werden de beelden van eind februari en begin maart uitgelezen. Dat het diertje onlangs meerdere keren langs een wildcamera in De Biesbosch liep, noemt Blom "meer dan fantastisch". De terugkeer van de otter lag al in de lijn der verwachting, geeft Staatsbosbeheer aan. "De spanning nam toe en nu is het eindelijk zover."
De organisatie noemt de otter een "icoonsoort" van het Nederlandse rivierenlandschap. "Het gebied is bij uitstek geschikt voor de otter en er is volop schuilgelegenheid, voedsel en rust om te kunnen leven. Het was enkel wachten tot er een otter de dodelijke snelwegbarrières wist te overbruggen. Eindelijk, De Biesbosch is weer bereikt door dit prachtige dier!"
De otter verplaatst zich veelal lopend, vertelt Blom. De Biesbosch ligt ingeklemd tussen snelwegen en provinciale wegen. Geurmerken laat hij bijvoorbeeld achter op viaducten. "Dus de trefkans met een auto is nogal groot." Het dier dat nu is gespot op de camerabeelden, is een mannetje. Het beestje ziet er volgens Blom gezond uit. "Het is nu wachten tot een vrouwtje aan de wandel gaat en dat ze elkaar via geursporen weten te vinden. Dit smaakt absoluut naar meer."
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.