Het gaat niet goed met de spreeuw. Maar langs een Edense golfbaan helpen 50 nestkasten deze prachtige vogel een stukje vooruit. De grasmat vaart er wel bij.
Een golfbaan bij Ede kampt al een tijdje met overlast van bodeminsecten als rozekevers en emelten, die de grasmat aantasten. Daarom hebben de golfers de hulp ingeroepen van spreeuwen. Een aantal jaar geleden zijn 50 nestkasten opgehangen naast de green. Het mes snijdt zo aan twee kanten: het is goed voor de golfers, die een betere grasmat hebben en het is goed voor de spreeuwen, die hiermee extra nestelgelegenheid hebben. Met Frank Majoor en Jan Schoppers van
Sovon Vogelonderzoek
kijken we hoeveel jonge spreeuwen er dit jaar aan de rand van de golfbaan zijn geboren.
De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren 70 achteruit. Tussen 1984 en 2012 is de broedpopulatie in Nederland met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor zijn er op dit moment 60% minder spreeuwen dan 30 jaar geleden. Er is nog maar weinig bekend over de oorzaken van die achteruitgang. Feit is dat het ook in omringende landen slecht gaat met de spreeuw. Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met ruim de helft afgenomen. Sovon Vogelonderzoek in Nijmegen doet dit jaar opnieuw onderzoek naar de spreeuw. Vorig jaar is het onderzoeksbureau begonnen met onderzoeken waarom het zo slecht gaat met de spreeuw.