Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 30 mei 2021 terug op de volgende startpunten:
00:10:45 - Diemerpark 00:39:35 - Spotvogelmysterie bijna ontrafeld 00:47:50 - Het Bijenbalkon van Caspar Janssen 01:09:20 - Kievitenparadijs bij Rhoon 01:47:05 - Kennis wilde bomen gebundeld 02:33:45 - Imiterende vogels: koolmees, zwartkop en gaai
Spotvogelmysterie bijna ontrafeld
De spotvogel is weer terug in Nederland. Elk jaar trekt hij vanuit Zuidelijk Afrika hierheen om z’n eieren uit te broeden en jongen groot te brengen. Welke route deze bijzondere vogel elk jaar aflegt, daar is weinig over bekend. Het enige dat we weten is dat de spotvogel, samen met nog een paar andere soorten, niet over Frankrijk en Spanje naar Afrika vliegt maar via Turkije en het Midden-Oosten. Omdat het steeds slechter gaat met de spotvogel willen onderzoekers precies weten wat zijn trekroute is. Voor het eerst ter wereld zijn Nederlandse vogelonderzoekers erin geslaagd spotvogels die vorig jaar zijn uitgerust met een geolocator, dit jaar terug te vangen. Het wachten is nog even op de data die op de minuscule kleine apparaatjes verzameld is.
Fenolijn 035-6711338
Spreeuwen met jongen, de eerste bloeiende klaprozen, verlate gierzwaluwen en zijn deze week te horen op het antwoordapparaat van de natuur. Verder een bijzondere slak, die verzot is op supermarktfolders, tapuiten en een Friese roerdomp.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
In het voorjaar van 2019 besluit journalist Caspar Janssen zijn kale stadsbalkon om te toveren tot een paradijs voor bijen, vlinders en andere beestjes. Met vallen en opstaan en hulp van kenners weet hij zijn doel te bereiken. In zijn boek Het bijenbalkondoet hij verslag van zijn zoektocht.
De Atlas wilde bomen en struiken is een neerslag van dertig jaar onderzoek en veldwerk. 'Hoog tijd' zegt Bert Maes, een van de auteurs van het boek, want die kennis ontbreekt bij veel beheerders. Hij houdt dan ook zijn hart vast nu er veel aangeplant wordt vanwege de nieuwe Bossenstrategie.
Op de meeste plaatsen gaat het slecht met akkervogels, zoals de kievit en de veldleeuwerik. Maar in de Zegenpolder bij Rhoon, onder Rotterdam, zitten deze soorten juist weer in de lift, door een bijzondere samenwerking tussen boeren en natuurorganisaties.